Julmarknader i östra Värmland

Jultomten kommer till Lunedet

 

En tur med häst och vagn, ponnyridning för de minsta och ett 40-tal hantverkare – det är bara några av de saker som Lunedets Julmarknad bjuder på den 26 november.

Julmarknaden är numera en etablerad tradition i östra Värmland och det brukar vara tätt mellan marknadsstånden. I år har antalet utställare ökat ordentligt till ett 40-tal. Här får besökarna handla praliner och andra julegotter, kransar, tomtar och smycken, kläder, stickade vantar och strumpor och massor av julpynt av alla de sorter. Det finns också julbockar i både granris och halm att välja mellan. Under hela marknadsdagen kommer olika maskotar att dyka upp mellan stånden utklädda till en bäver, snögubbe, tomte eller björn. En annan tomte finns på plats som tar emot önskelistor från barnen.

img_0043 img_0022Den som är sugen på mat kan stilla hungern i Restaurang Stallet med ett traditionellt julbord med inslag av vilt. Mycket är närproducerat och som avslutning står en stor dessertbuffé uppdukad. Även kaféet är öppet under julmarknaden.
Det är inget inträde till julmarknaden.

Mysig julstämning i Kristinehamn

Varje adventshelg i december bjuds det på mysig julstämning i centrala Kristinehamn. Då har centrum utsmyckats med ljusarrangemang och butikerna håller extraöppet. 

Den 26 november hålls den traditionella matmarknaden på Mastmagasinet och den 18 december hålls en extra julmatmarknad på samma ställe.
Julmarknaden och Storloppiset på Kristinehamns Conferens Centre den 26 november går i välgörenhetens tecken. Intäkterna från marknaden går till LoveNepal, en hjälporganisation som arbetar med att rädda barn ur sexhandeln. Bland annat säljs mosstomtar där hundra kronor per tomte går till hjälpverksamheten. Dessutom anordnas ponnyridning och fiskdamm och i en särskild lokal återfinns olika utställare.

Traditionellt i Grythyttan 

Den traditionella julmarknaden i Grythyttan brukar samla stora skaror besökare. I år arrangeras marknaden den 26 november. 

gingerbread-house-286157_1920

Grythyttans torg fylls med marknadsstånd och butikerna och restaurangerna runt omkring har olika erbjudanden. En särskild pepparkakshustävling anordnas för de lite yngre och en florist hjälper till med att skapa vackra kransar. Tomten kommer på besök. På Måltidens hus finns Bergslagens största julbutik och på Grythyttans Gästgivaregård bjuds det både på mat och dryck.

Vem ska bli Filipstads lucia? 

Den frågan avgörs på Stora Torget i samband med Filipstads julmarknad 11 december. 

Lucian kröns i kyrkan på eftermiddagen och därefter blir det luciakortege till Barillascenen på Stora Torget där Lucia framträder tillsammans med sina tärnor. Som vanligt fylls torget med en rad julmarknadsstånd, det bjuds på jullekar och en riktig tomteorkester. Alla barn får en godispåse och den som vill kan köpa den speciellt framtagna Filipstadsalmanackan.

bonad

Julmarknader

19-20/11 Julmarknad Knutsbols Hembygdsgård Karlskoga

20/11  Julmarknad på logen Munkeberg i Filipstad

21/11  Julmarknad Granbergsdals hytta

26/11  Grythyttans julmarknad

26/11  Lunedets julmarknad

26/11 Julmarknad i Bjurtjärns sockenstuga

26/11 Julmarknad i Bygdegården Baracken i Kungsskogen, Storfors

26-27/11 Julmarknad Kulturcentrum Berget Degerfors

26-27/11  Julmarknad Alsters Herrgård Karlstad

26/11 Julmarknad Kristinehamns Conferenscentre

26/11 Matmarknad i Mastmagasinet Kristinehamn

26/11 Julmarknad i Kärr, söder om Kristinehamn

4/12 Julmarknad i Nykroppa Folkets park

4/12 Tomteparad i Filipstad

4/12 Tomtesmyg på Berget Degerfors

11/12 Julmarknad i Filipstad

11/12 Julmarknad på Lundsbergs skola

18/12 Julens Matmarknad i Kristinehamn

1-4 adv. Julstämning i Kristinehamn

1-4 adv. Julmarknad i Lev Vackert-huset på Garnisonsvägen i Kristinehamn

 

av Björn Halllin

Leave a Reply