Husbilslandet bygger ny verkstad och satsar på bergvärme

Niklas Olsson framför bygget av den nya verkstadslokalen. I dagarna har bottenplattan gjutits och i februari ska bygget vara klart om allt går som planerat. Till den 1 mars nästa år ska den stå klar.

För fem år sedan byggde Husbilslandet på Bäckhems Gård söder om Kristinehamn en ny utställningshall.
Då satsade företaget på bergvärme som en lösning för att värma upp den nya byggnaden.
Nu byggs en ny stor verkstadshall och även nu satsar företaget på miljövänlig bergvärme.

Husbilslandet startades 1988 av Ingvar Pettersson och verksamheten höll då till i gårdens lada. Till en början såldes cirka 35 husbilar per år.  Under årens lopp har försäljningssiffrorna ökat stadigt och numera är den siffran uppe i runt 450 enheter per år varav 420 husbilar och resten husvagnar. Den nya utställningshallen som stod klar 2011 är på 1 800 kvadratmeter och den nya verkstadsbyggnaden blir lite större, 1 700 kvadratmeter plus 500 kvadratmeter i en halvvåning som ska användas som lager och några mindre kontorsutrymmen.
Rörteknik i Kristinehamn fick då uppdraget att ta fram en lösning för uppvärmningen av den nya utställningshallen och svaret blev bergvärme. Även nu är det Rörteknik som har totalentreprenad på bergvärmeanläggningen, el och vvs.
I utställningshallen installerades ett system med golvvärme. I verkstadsbyggnaden blir lösningen istället ett system med aerotempers, värmefläktar som blåser in varmluften som bergvärmeanläggningen alstrar.

Den nya verkstaden får 16 verkstadsplatser mot dagens tre. De tre kommer att vara kvar vilket betyder att företaget i fortsättningen får nitton verkstadsplatser. Den nya verkstaden gör att verksamhet som idag lejs in utifrån kan hämtas hem plus att dagens lager, som finns utspritt på flera platser kan koncentreras till Bäckhem.
Till en början ska fyra man anställas när den nya verkstaden blir klar och på sikt kan det bli fler.
– Det är svårt att få tag i utbildad arbetskraft men vi har märkt att intresset har ökat med de nya lokalerna, säger verkstadschef Niklas Olsson. Den nya verkstadsbyggnaden ska stå klar lagom till säsongen sätter igång på allvar.
– Första mars är det som att vrida på en kran, säger Niklas. Då börjar de nya bilarna som vi sålt under hösten att komma in för att rustas för sommaren plus alla andra bilar som ska vara i topptrim till semestermånaderna.
Även om det är fullt pådrag under högsäsongen har verkstaden en jämn beläggning under hela året.
– Under vintern kan vi ta tag i i de större jobben till exempel försäkringsskador, säger Niklas.

Husbilslandet har kunder från hela Mellansverige, bland annat kommer många från Stockholmsområdet.
Företaget satsar mycket på eftermarknaden och god kundvård är ett av ledorden. Hittills har det mest varit jobb åt redan etablerade kunder men genom den nya verkstaden ska även kunder utifrån kunna få hjälp.

Så här ser den nya verkstadsbyggnaden ut. Den byggs i lantlig stil som den stora utställningshallen som stod klar 2011.

skiss-pa-nybygget

Den nya verkstaden har, liksom utställningshallen, ritats av arkitektbyrån Tengboms.
– Vi har velat ha en lite lantlig miljö på byggnaderna så att de smälter in i omgivningen, säger Niklas.
När den nya utställningshallen byggdes 2011 installerades ett diesel-aggregat som skulle hjälpa värmepumpen att hålla värmen kalla vinterdagar.
Har vi använt hundra liter diesel sedan dess så är det inte mer. Vi är jättenöjda med bergvärmen och det har fungerat jättebra med Rörteknik. Blir det några problem så är de snabbt på plats och justerar det som behövs, avslutar Niklas.

av Björn Hallin

Leave a Reply