Coop i Kristinehamn satsar på solenergi

Marcus Andersson, affärschef på Coop Forum Kristinehamn, visar var de 900 solcellerna ska placeras på 2 000 kvm tak. Foto: Konsum Värmland

En av Värmlands största anläggningar med solceller på ett tak ska monteras på Coop Forum i Kristinehamn. Anläggningen blir 2 000 kvadratmeter stor och cirka tjugo ton koldioxid väntas solcellerna spara.

Konsum Värmland har startat ett projekt där solcellspaneler ska utvärdeas. Först ut blir Coop Forum i Kristinehamn. Här ska 900 solcellspaneler monteras på fastighetens tak. Installationen beräknas vara klar vid årsskiftet och kommer bli en av Värmlands största takbaserade solcellsanläggningar.
– Detta är ett led i Konsum Värmlands långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Konsum Värmlands VD Tomas Sjölander.
Jämfört med den genomsnittliga elen på det nordiska elnätet sparar anläggningen cirka 20 ton koldioxid per år. Dessutom räknar vi med att spara pengar åt föreningen.

Den nya anläggningen kommer en sommar med normalt antal soltimmar ge en elproduktion på cirka 225 megawatt vilket motsvarar 45 normalstora villor. Elen kommer att användas av Coop Forum och ger en total minskad årskonsumtion av el. Investeringen för anläggningen, inklusive drift och produktion, uppgår till cirka 3 Mkr och betalas till Eneo via ett uppgjort pris på levererad el.
– Vi har valt att använda en enkel affärsmodell där en partner har ansvar för anläggningen. Från vår sida följer vi utvecklingen med intresse och kommer inom kort att utvärdera för att se om modellen lämpar sig på fler platser i Värmland, menar Tomas Sjölander.

solceller_coop_kristinehamn

Så här kommer den nya anläggningen med solceller på Coop Forum Kristinehamn att se ut. 

Även medarbetarna vid Coop Forum i Kristinehamn är entusiastiska till satsningen.
Butiken har sedan länge jobbat hårt med att lyfta fram ett brett utbud av lokala och ekologiska varor.
– Vår ambition är att erbjuda Kristinehamns bästa sortiment av lokala och ekologiska varor. Att vi dessutom kommer att kunna producera lokal och miljövänlig energi ser vi som ytterligare en fjäder i hatten i vårt lokala hållbarhetsarbete, säger Marcus Andersson som är affärschef vid Coop Forum i Kristinhamn.
Så fort bygglovet har beviljats av kommunen kommer monteringen att påbörjas  under vintern och anläggningen beräknas tas i drift vid årsskiftet.

Av Björn Hallin

Leave a Reply