Sjutusen bilder för den nostalgiske

Paviljongen Vidablick byggdes 1946, den låg där Kanonen står i dag. Vidablick flyttades 23 oktober 1952 till Folkets Park och blev dansrestaurangen Kupolen. Kupolen totalförstördes i en brand i mars 1971, men byggdes upp igen och stod klar i mars 1972.

Den 12 april 2012 lanserades www.karlskogabilder.se
Sidan ägs och drivs helt ideellt av Hasse Ericsson, uppväxt och boende i Karlskoga.

hasse-ericsson

Nyfikenhet på hur Karlskoga sett ut tidigare – och då i synnerhet Ekmansbacken – var en drivkraft. Han började söka efter böcker och bilder som visade  hur staden förändrats över tid. Just nu finns det mer än 7000 bilder på sidan, men nya kommer in med jämna mellanrum.

Bilderna är från olika böcker, tidskrifter och  gamla vykort. De flesta bilder kommer dock från privata fotografier som han fått lov att publicera. Hasse är mycket tacksam för just dessa privata bidrag, eftersom de är både unika och originella. Syftet med sidan är att på ett organiserat sätt samla in bilder med Karlskoga-anknytning från olika tidsepoker. Detta för att andra som är intresserade och nyfikna också kan ta del av alla bilder som finns på staden.

Vill man bidra med bilder så tas dessa tacksamt emot oavsett format. Har man pappers- eller diabilder så har Hasse möjlighet att scanna dem. Idag har man dessutom kompletterat med att finnas med på Facebook, där man kan bli medlem i en sluten grupp.

ekmansbacken

Ekmansbacken.

bergsmansgatan

Bergsmansgatan med Telegrafhuset.

torget

Torget

mockelnshall

Möckelnshall uppfördes c:a 1890 av affärsmannen Eduard Bartholdy och revs i början av 1950-talet. Eggemarks bokhandel var under de sista åren inrymd i huset.

ekmansdalen

Anlagd i mitten av 1940 talet av Carl Fredby. Dalen var från början en bäckravin. Namnet har området fått efter en garvare, Gustav Ekman, som flyttade sin verksamhet till bäcken 1869.

sandviksskolan

Sandviksskolan 1952. Invigdes 6 december 1947.

folkets-hus

Folkets Hus började byggas 5 februari 1951. Varuhuset Aveny invigdes 4 september 1953, 12 december 1953 invigs Folkets hus av statsrådet Sven Andersson. Folkets Hus med varuhuset Aveny. Från varuhuset kunde man gå i en tunnel under Kungsvägen till det andra varuhuset på andra sidan vägen. Aveny blev senare Domus.

badhuset

Varmbadhuset invigdes 4 december 1943. Renoverades och byggdes ut och återinvigdes 8 juli 1982 med sitt nya namn Strandbadet. Strandbadet har även under 2011/2012 genomgått en del renoveringar.

 

boforsgarden

Boforsgården började byggas på hösten 1941 i AB Bofors regi och invigdes 15 maj 1943. 4 augusti 1981 upphörde Boforsgården att vara ungdomsgård.

 

Leave a Reply