Khaled, ett proffs som kläddesigner

Birgitta Pettersson upptäckte direkt att Khaled var ett proffs.

– Hurra, nu får jag betala skatt. Det utbrast en glädjestrålande Khaled Hawarra när han i augusti i år fick sitt F-skattebevis. Det var tecknet på att han var accepterad i Sverige och kunde satsa på sitt yrke, som modedesigner.

Khaled, eller Kalle som han kallas numera, flydde för tre år sedan från Syrien. Han flydde från ett land i kaos och sin egen syfabrik med femton anställda som bombades sönder och samman. Efter flykten hamnade han i Karlskoga tillsammans med sina tre barn. Kvar i Syrien är hans syskon, två bröder och fem systrar.
Khaleds modeföretag sydde kläder till kvinnor, både fest och vardag. I Syrien finns inga kedjeföretag som säljer kläder. Här finns inga H&M eller Kappahl.
– Vi fick beställningar på ett antal plagg som vi sedan sydde upp till beställaren. Jag designade och ritade mönstren och de andra på företaget sydde sedan upp plaggen, berättar Khaled.
Det betyder att plaggen blev unika och de som beställde var mer eller mindre ensamma om kläderna.

bild-4 bild-1

Khaled har en gedigen utbildning inom design och tillskärning och den har han nu fått stor nytta av här i Sverige. Tack vare en entusiastisk arbetsförmedlare kom det sig att Khaled hamnade i Degerfors.
På arbetsförmedlingen tog de kontakt med Birgitta Pettersson på Ateljé Zari på Kulturcentrum Berget i Degerfors och frågade om Khaled kunde komma för en arbetsprövning.
– Aldrig i livet sa jag både en och två gånger, berättar Birgitta. Jag ville inte ha någon praktikant.
Men sedan hon fått frågan igen lovade hon att göra en yrkesbedömning på Khaled. Tanken var att han skulle komma i två dagar för att testa. Det blev betydligt längre än så, ett och ett halvt år.
– Jag såg med en gång att det var ett proffs som hade kommit, att han var en duktig designer. Han ritade ett mönster direkt från ett vitt papper. Han strök som ett proffs och när han klippte till tygerna slängde han tygbitarna som blev över på golvet, precis som en riktig yrkesman gör, skrattar Birgitta.

Idag har Khaled arbetstränat hos Birgitta i ett halvår.
– Det har fungerat jättebra, säger Khaled. Jag har också lärt mig svenska här tillsammans med Birgitta, Olga och Gun-Marie som driver Ateljé Zari.
Ryktet om Khaleds skicklighet har spridit sig långt utanför Degerfors. Han har fått kunder från Karlstadsområdet och Stockholm. Khaled ska leverera en diskret skuren svart kappa till en kund i huvudstaden som åker till Degerfors flera gånger bara för att prova. Mest syr han kläder till bröllop och baler. Bara i augusti sydde han upp tre brudklänningar till kunder i Karlstad. Sedan i somras har han sytt tio brudklänningar bara mellan juli och augusti.
Numera driver han verksamheten i egen firma och har tjänat ihop pengar till en egen proffssymaskin och ett ordentligt strykbord. Han har flyttat till Degerfors och stortrivs i lokalerna som han delar med Atelje Zari.
– Här tänker jag fortsätta med min syateljé. Jag får fler och fler kunder och jag stortrivs, säger Khaled. Går allt som planerat kanske jag har 2-3 anställda i framtiden, avslutar Khaled.

Khaled med en klänning som han designat.

bild-3

 

av Björn Hallin

Leave a Reply