Sommar med Ernst väljer svenskodlat!

Svenskodlade krukväxter skapar stämning i Sommar med Ernst. 

I populära TV-serien ”Sommar med Ernst” tar Ernst Kirchsteiger sig an en gammal herrgårdsflygel på Gustavsviks herrgård utanför Kristinehamn i Värmland. Ernst bjuder på mängder av tips och idéer om hur du kan skapa härliga miljöer. Han planerar, inreder, snickrar, målar, planterar växter och gör vackra buketter. Det är självklart svenskodlade säsongsväxter som gäller.
Här presenteras några av de växter som Ernst valt att arbeta med.

Pelargoner, Pelargonium
Ernst älskar pelargoner! Gamla sorter, doftande sorter och sorter med vackert mönstrade blad hör till favoriterna. Sorterna ’Karna’ och ’Drottningminne’ är två sorter med lång historia som åter finns i odling och som passar perfekt i gamla miljöer. Mårbackapelargonen som har ljusrosa blommor med rosa ståndarknappar och rostrött pollen är ytterligare en historisk ögonsten.

IMG_1047 IMG_1048

Ernst Kirchsteigers bygger en blomstertrappa att ha i fönstret. Begonia med stil. 

Hängbegonia, Begonia x tuberhybrida Pendula-Gruppen
En härlig klassiker som gör sig bra placerad på piedestal eller i ampel. Växtsättet är kraftigt och blomningen är riklig med stora hängande blommor. Används mest ute men fungerar även i uterum. Vattna och gödsla med måtta, annars får du mer blad än blommor! Hängbegonia har en knöl som kan förvaras som nedvissnad under vintern. Förvara den vid 18-20 grader och låt jorden vara helt torr. Plantera sedan om knölen i ny fräsch jord framåt vårkanten.

Lyckliga Lotta, Impatiens hawkeri
En söt krukväxt att bli glad av och som fungerar utmärkt både inne och ute. Bästa knepet för att lyckas med Lyckliga Lotta är att se till att den aldrig torkar ut. Med en liten skvätt vatten varje dag ger Lyckliga Lotta blomsterglädje under lång tid. Finns i många olika färgnyanser vilket gör den lätt att använda i olika miljöer.

Slideranka, Mühlenbeckia
Skapar tack vare sitt skira växtsätt lugn och trivsel var den än placeras! Det finns både stor och liten slideranka och det som skiljer är främst storleken på bladen. Fungerar utmärkt såväl ute som inne, både för sig själv och tillsammans med andra växter, i köket såväl som i tonårsrummet. Såklart även en av Ernsts favoriter!

IMG_1042

”Sommar med Ernst” kan du se på Klicka här! 

av Blomsterfrämjandet. Foto Sara Stenvall

Leave a Reply