Marknader – en riktig folkfest

Att gå på ”marten” är en gammal tradition som lockar folk från när och fjärran. I Värmland är det Oxhälja i Filipstads som dominerar med runt 150 000 besökare och 1 500 marknadsplatser.  

Oxhälja dök upp som namn redan i mitten av 1600-talet och är därmed en av landets äldsta marknader där det såldes olika varor som behövdes i hushållet. Länge var det också en kreatursmarknad vid Hötorget där spekulanterna synade hästarna i munnen och kände på korna. Hit kom lantbrukare och handelsmän och sålde sina varor till gruv- och skogsarbetarna. Många kom miltals ifrån och det tog flera dagar för att ta sig till marknaden. Oxhälja drivs idag av mellan 25 till 30 ideella föreningar och varje år arbetar mellan 500 till 600 personer med marknaden. Förutom de 1 500 marknadsplatserna finns två stora nöjes-fält, ett i vardera änden av det stora marknadsområdet. Oxhälja arrangeras alltid första lördagen i september, i år den 2-4 september.

En traditionsrik marknad är också Sannamarken strax utanför Fjugesta i Närke. Marknaden har funnits sedan 1863 och brukar samla tusentals besökare och anses som en av Sveriges äldsta marknader och även en av de populäraste. Marknaden arrangeras av tradition alltid den första tisdagen i oktober, i år den fjärde oktober.

Åtorpsmarken har funnits i 40 år och brukar dra uppemot 20 000 besökare. Marknaden har blivit något av en nationaldag i Åtorp, som ligger någon mil söder om Degerfors. Marknaden arrangeras av Åtorps IF i år lördagen den 24 september.

Hällefors marknad startade 1964 som Bergslagsmarken men har i år döpts om till Hällefors marknad för att det ska bli tydligt var marknaden arrangeras. Den arrangeras alltid andra helgen i september, i år 10 och 11 september med cirka 100 knallar och sexhundra meter marknadsstånd. Till det kommer Sveriges största tivoli, Axels Nöjesfält. Arrangör är tjugofyra ideellt arbetande medlemmar i Lions Club Hällefors. Överskottet från marknaden går till välgörande ändamål.

För 3:e året i rad arrangeras Bondens Dag på Berget i Degerfors den 3 september. Här bjuds det på närproducerade varor som grönsaker nybakat bröd, honung, rökt fisk, potatis och ostkaka bara för att nämna något. Dessutom bjuds barnen på en rad aktiviteter.

För sjätte året arrangeras matfesten Smaka på Värmland i Mariebergsskogen i Karlstad. Sista helgen i september är vikt för alla som vill uppleva lokala smakupplevelser. Intresset för ”Smaka på Värmland” har växt år från år. Första året kom sju tusen besökare och förra året hade siffran ökat till sjutton tusen. Ett 70-tal utställare kommer att vara på plats i år och besökarna kan smaka sig fram från mikrobryggerier, surdegsbagerier, getostmejerier och marmeladtillverkare till Värmlands nya mejerier i Värmlands Nysäter och Arvika.

Marknadsgeneralerna tipsar:

Tre anledningar för att besöka Oxhälja Marknad

Ulf Elmer

– En av Sveriges största och äldsta marknader.
– Intressant utbud av varor från 400 knallar.
– Två stora tivoli,mat och serveringstält med underhållning.

Ulf Elmér, Marknadsgeneral

 

 

Tre anledningar för att besöka Hälleforsmarken

Örjan_hällefors

– Mysig marknad, som satsar på variation med kvalité.
– Traditionell marknad som hållit på sedan 1964.
– Uppemot 90-talet knallar fördelat på över 600 meter marknadsstånd.

Örjan Jansson, Marknadsgeneral

 

av Björn Hallin

Leave a Reply