Fler tjänster ger rut-avdrag

Stubbfräsning och vedkapning, flytt av möblerna till den nya lägenheten och reparation av den trilskande datorn. Det är några av de nya RUT-avdragen som får göras från den första augusti i år.

RUT-avdraget infördes av den borgerliga regeringen 2007 och innebär en rätt till skatteavdrag på 50 procent av kostnaden för att få hushållsnära tjänster utförda.
Den rödgröna regeringen tog sedan bort läxläsning och matlagning som ingått i RUT och sänkte maxbeloppet för avdraget till 25.000 kronor per person och år. De som är 65 år eller äldre får rätt till avdrag för 50.000 kronor.

tree-265657_1920

I samband med att regeringen och allianspartierna träffade migrationsöverenskommelsen beslöts att utöka RUT-avdragen till fler tjänster och tanken var att det skulle skapa fler jobb till nyanlända.

Det är tre områden som nu är aktuella.
Det har blivit fler trädgårdstjänster
Sedan tidigare fick man avdrag för häck- och gräsklippning, krattning och ogräsrensning. Nu utökas det med beskärning och fällning och bortforsling av träd och buskar.  Till det kommer också röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning. Den som sedan vill ha hjälp att stapla veden får rätt till avdrag. Att plantera nya växter och träd ger dock ingen rätt till avdrag och samma sak gäller den som anlitar en trädgårdsdesigner
Den som flyttar från en bostad till en annan får också göra avdrag för flyttjänsterna. Det gäller också om man till exempel tröttnar på den svenska hösten och flyttar till Spanien. Det här gäller bara arbetskostnaden som ska särredovisas på flyttfirmans faktura.

blogger

Vissa it-tjänster ger också rätt till rut-avdrag men de ska utföras i kundens bostad och ingen annanstans. Det går alltså inte att ta med sig den trasiga datorn till datorfirman och tro att man får rutavdrag får arbetskostnaden. Det betyder till exempel att om glaset på den smarta telefonen går sönder ska reparatören kommer hem till telefonens ägare för att det ska gå att göra avdrag för att byta glaset. Eftersom arbetskostnaden inte är så stor i det fallet lär de flesta fortsätta att lämna in den trasiga telefonen.
Kort innebär det att man får avdrag för att ta i bruk, installera, reparera och underhålla sin dator, läsplattor, tv-apparater, smarttelefoner och spelkonsoler. Det gäller också skrivare och skannrar och annan kringutrustning. Även enklare rådgivning och handledning som ges i samband med arbetet ger rätt till RUT-avdrag.

washing-windows
Något som inte ger avdrag är smarta vitvaror, som kanske inte är så vanligt än så länge. Brand- och inbrottslarm eller fjärrstyrda luftvärmepumpar ger heller inget avdrag.

av Björn Hallin

Leave a Reply