Fotografens bästa fototips i sommar – oavsett väder

PROFFSFOTON. Scandinavian Photos fotoexperter har inför sommaren sammanställt några tips för att fotosäkra sommarminnena. 

Fota snyggt kan du göra i alla väder i sommar. Här är tipsen.

Bild 2

TÄNK NIVÅ. Kom ner i samma höjd som motivet.

Fokusera på detaljerna och fota i rätt höjd
Fokusera på detaljerna och gå riktigt nära motivet. Regnar det just när det är dags att äta så fotografera jordgubbstårtan på fint sommarstugeporslinet på nära håll. Då får bilden många ”likes” ändå.
Vid fotografering av saker på marken – vackra blommor, picknickkorg eller människor på filt – kom ner i samma höjd som motivet istället för att fotografera ovanifrån.

Bild 3

REGNIGT? Ta tillvara och skapa utifrån förutsättningarna.

Gör det bästa av regnet
Utnyttja eventuella vattenpölar för att skapa roliga spegelreflexer. Sänk kameran till ytans nivå och lägg fokus på speglingen av motivet. Ju blötare yta desto bättre effekt.

 

Bild 4

LJUSKÄNSLIGT.  Sol från sidan eller bakifrån är en bra grundregel.

I händelse av sol
Om solen är för stark går det att vrida motivet så att solen kommer från sidan eller bakifrån. Detta skapar mer djup i bilden och ger ett snyggare porträtt utan kisningar. Molnigt väder är faktiskt enklare att fota i.

Bild 5

MOTLJUS. Imma är läskande.

Fota mat och dryck
Lägg upp sommarmaten på favoritporslinet, fota ovanifrån och gör en så kallad “flatlay”. Kolla in hashtaggen #flatlay på Instagram för inspiration.

Fota glaset i motljus. Fuktiga droppar på välfyllda snapsglas väcker törsten – oavsett om dropparna kommer från regnet eller av att det väl kylda glaset möter varm sommarluft.

Bild 6

HÄFTIGT. Används röken som fotoeffekt.

Fota grillandet häftigt
När det är dags att tända grillen ger eld och glöd ett varmt och härligt ljus även om himlen är olycksbådande mörk. Utnyttja rökens häftiga effekter – runt grillen fungerar bilder både underifrån och ovanifrån.

Tack www.scandinavianphoto.se för fototipsen

 

Leave a Reply