Öluffa i Kristinehamns skärgård

    Turbåten Stöten går dagligen under sommaren ut till Vålön.

En av Vänerskärgårdens finaste badstränder finns på Vålöns östra sida. Hit tar man sig lätt med turbåten Stöten som går dagligen och alla turer är desamma. Båten går från Kristinehamns centrum vid Mastmagasinet ut till Kristinehamns skärgård och Vålön.

Vålön hänger ihop med Kalvön och Sibberön med hjälp av flera broar och en fyra kilometer lång vandringsled. Längs stigen finns många fina badvikar och den som vill sola på en klipphäll kan göra det ostört. På Vålön finns också en lekplats som är omtyckt av de yngre. Delar av Sandvikarna är tillgänglighetsanpassade med bland annat en gångväg till en badramp och en anpassad handikapptoalett för rullstolsburna. Här finns grillplatser och en informationstavla som berättar om omgivningen. Den som vill får ta med sig hunden på turbåten som går dagligen mellan 18 juni till 21 augusti samt veckosluten 27-28 augusti och 3-4 september.

Det går också att öluffa med båtbuss 95 som går mellan Karlstad och Vålösundsbryggan i Kristinehamn. Båten angör även Lövnäs, Rävön, Långön och Alvön och går mellan 27 juni fram till 7 augusti.

Kristinehamns turistchef Ulrika Ganterud Evermark framför ett av kommunens största turistmål, Picassoskulpturen.

DSC_2050

Att följa med på en tur med Sveriges kanske enda flytande stadsvapen tar passagerarna en bit tillbaka i historien. I Kristinehamns stadsvapen finns nämligen en bild av en bojort. Det var från början en nederländsk båttyp som användes för att frakta tackjärn från Bergslagen till järnbruken runt om i landet. Några äkta båtar finns inte längre kvar i Norden men genom ett EU-projekt har en kopia byggts upp och som nu gör turer under den varma årstiden.

På Bojorten går det att göra kryssningar både till Karlstad sam kortare turer till Vålösundet. Vissa dagar bjuds det på musik och i augusti kan passagerarna avnjuta en trerätters meny. Under juli och första söndagen i augusti kan passagerarna tävla i musikquiz samtidigt som de upplever färden genom Vålösundet. För de yngre lockar nog Piratturen där det gäller att hitta kapten Enögas skatt, allt saluterat med kanonskott.

av Björn Hallin

Leave a Reply