Allt fler väljer giftfritt och ekologiskt i Kristinehamn

Flytten på cirka hundra meter till den nya lokalen på Kungsgatan blev ett lyckokast. Även satsningen på giftfria, ekologiska och fairtrade-märkta produkter för vuxna har slagit väl ut för butiken Barnsligheter i Kristinehamn.

Det var för fyra år sedan som Pontus och Lina Hveem satsade på en butik med secondhandsaker för barn. Tidigare hade paret arbetat inom restaurangbranschen men kände att de ville satsa gemensamt på något nytt. Satsningen på begagnade saker för barn slog bra ut och verksamheten på Tegelslagaregatan tog fart. Men med tiden blev det svårare att få tag på bra begagnat.

Pontus med en burk såpa som luktar precis som såpa luktade förr i tiden.

Barnsligheter– Vi märkte att marknaden förändrade sig, säger Pontus. Vi fick konkurrens av bland annat otaliga gratisssidor för köp och sälj och det blev svårt att få tag i bra saker.
Lösningen blev giftfria och hållbara produkter för både barn och vuxna som många kunder frågade efter. Det började med en hylla med sådana leksaker och sortimentet har sedan byggts ut rejält med tiden. Nu fylls hela butiken med leksaker som är giftfria och tillverkade med omtanke och samma sak gäller hygienprodukter till lite äldre. I hyllorna finns till exempel leksaker i trä från Plan Toys tillverkade av gummiträd. Träden kan tappas på gummisaft bara under några år. Tidigare har de sedan tagits bort och inte kommit till användning. Idag blir träden giftfria leksaker som exporteras världen över.

I hyllorna finns också tvättmedel, oljor och burkar med Västerbottensåpa som luktar precis som såpa luktade förr i tiden. Här finns också tvålar från Klockargården och en av Pontus favoriter är skäggtvålen som för övrigt har lottats ut i ett exemplar till det ståtligaste skägget i Kristinehamn.
Här finns också presenter till den som kanske har allt. En handgjort ”klocka” från italienska Nullame, en klocka som saknar urverk och kanske därmed minskar stressen. På samma hylla finns också ekologiska solglasögon i bambu från franska Waiting for the Sun.
– Vi har verkligen fått bra respons efter flytten och vi är verkligen nöjda, avslutar Pontus.

av Björn Hallin

Leave a Reply