Medeltida riddarvecka i Hova

Den som vill se riddare i aktion får sitt lystmäte fyllt under Riddarveckan.

St Nicolai Riddare återkommer till årets riddarvecka i Hova. Det är en av Sveriges mest meriterade riddarföreningar med flera medaljplaceringar på riksnivå.

Årets Riddarvecka i Hova startar den 9 juli och håller på fram till den 17 juli. Besökarna bjuds på Nordens största dagliga riddarkortege och tornerspel. Under den här veckan går Hovaborna man ur huse, klär sig i medeltidskläder och inbjuder alla att delta i festen. Varje kväll startar med en riddarkortege från Hova torg till tornerspelsplatsen där riddarna sedan drabbar samman med frustande hästar i ett historiskt tornerspel som har anknytning till slaget vid Hova 1275. Gycklare och eldslukare förgyller kvällen med upptåg.

Barnen har ett eget riddarland. Här kan de tumla runt i riddarborgen, tillverka egna medeltidssaker med mera. Under dagens lopp besöker riddare, teatergrupper och gycklare Riddarlandet, till stor glädje för alla små prinsar och prinsessor. Något besökarna inte bör missa är sagovandringen ”I gycklarnas fotspår”.

På hela området är det ett myllrande liv Hantverkare tillverkar och säljer här sina alster. Stadsvakten håller ordning på medeltidsfolket och någon stackare, kanske hamnar i stupstocken en stund. Här finns brinnande stubbar, doftande örter, magiska stenar och mycket annat medeltida att hänge sig åt. Här finns också hela utrustningar att inhandla, för dem som vill byta skepnad för en dag eller vecka i det medeltida Hova.

Riddarveckan

För de som vill äta serverar Ladulås Lada Jungfru Magdalenas kryddiga kålsoppa á la Magdalena med bröd, öl och kaffe. Galne Galten grillas över kolgrillen och serveras med hemlig sallad och kryddade Alströmare.

I Ladan uppträder varje eftermiddag har Narrarna gycklarföreställning.

För tjugosjätte året arrangeras också Riddarsprånget, ett gatlopp genom Hova.

av Björn Hallin

Leave a Reply