Det är många som sörjt att våra stora svenska glasbruk nu flyttat sin produktion utomlands. Giganterna som vi alla känner till är Kosta och Orrefors. Det förstnämnda grundades så tidigt som 1742, det senare 1898. De båda bruken i Småland, även kallat ”glasriket”, har under framförallt 1900-talet haft en omfattande framställning av såväl bruksglas som konstglas och därtill blivit mångfaldigt hyllade internationellt.
På 1920-talet deltog Sverige i världsutställningen i Paris och det är i samband med den som glaset från Småland blev världsberömt. De formgivare som framförallt uppmärksammades var Edward Hald och Simon Gate, båda knutna till Orrefors glasbruk. Pjäserna som ställdes ut på världsutställningen 1925 höll enormt hög kvalité såväl tekniskt som formmässigt. Både Gate och Hald formgav olika objekt samt utvecklade nya tekniker tillsammans med glasblåsarna.
Ett mycket lyckat exempel på samarbetet mellan formgivare och glasblåsare är det mellan Simon Gate och Knut Bergqvist då de experimenterade fram en helt ny framställningsmetod för glas som fick namnet graalglas. Lite förenklat så fångar glasblåsaren ett ämne som kan bestå av flera olika lager med glas i varierade färger, ämnet får svalna och bearbetas därefter (t.ex. etsas eller graveras) så att mönster åstadkoms. Då mönstret är färdigt läggs ett överfång av klarglas över ämnet så att mönstret innesluts, varpå det blåses till sin slutgiltiga form.
Ur just graaltekniken utvecklades sen fler olika framställningssätt så som ariel- och krakaglas. Under 1930-talet började Edvin Öhrström och Vicke Lindstrand att formge glas i arielteknik vid Orrefors. Kraka förknippar vi främst med Sven Palmqvist, en formgivare som även han arbetade vid Orrefors bruk och som även är känd för Fuga, en serie bruksglas som fanns i många hem under 1950-talet och som många ännu idag känner igen.
Trenderna varierar som alltid på auktionsmarknaden, men de glaspjäser som är unika i utförande kostar ofta mycket pengar. Det går dock att finna serietillverkat glas till förhållandevis små summor på andrahandsmarknaden –framförallt bruksglas som Fuga.
Simon Gate, graalvas, Orrefors. Utropspris 12 000 kr. Klubbslag 16 500 kr.
Sven Palmqvist, Fuga, Orrefors. Värdering under 1000 kr. Klubbslag 625 kr.
Edward Hald, Fiskgraal, Orrefors. Utropspris 3000 kr. Klubbslag 2000 kr.
Edvin Öhrström, Arielvas, Orrefors. Utropspris 20 000 kr. Klubbslag 20 000 kr.
av Anna Englöf. Kulturvetare