Solgården blir hotell igen

Allt fler gäster kommer till Degerfors Bed & Breakfast. För att möta efterfrågan utökas nu verksamheten när gamla anrika Hotell Solgården tas över från 1 juli. Det betyder att antalet bäddar fördubblas.

Degerfors Bed & Breakfast togs över av Suzanne och Thomas Lilja 1 januari 2014. Verksamheten startades av Gunnar Jonasson i början av 1990-talet och han drev det fram till 2005 då verksamheten togs över av Monica Eriksson. Efter att Suzanne och Thomas tog över har lokalerna genomgått en total renovering. Ganska omgående har besöksantalet stigit kraftigt och stundtals har alla bäddar varit belagda. Tidigare drevs verksamheten lite anonymt men under de senaste åren har Suzanne och Thomas satsat mer på att marknadsföra verksamheten och det har gett resultat.

I Degerfors finns ett stort behov av hotellnätter. Det som erbjuds är Bruksmässen som främst inriktar sig mot besökande till järnverket men som är stängt under semestertider. Till det kommer campingen vid Degernäs.
För att möta efterfrågan bestämde sig Suzanne och Thomas att ta över gamla Hotell Solgården på Högbergsgatan, bara ett femtiotal meter från Degerfors Bed & Breakfast. För 20-25 år sedan drevs det pensionat- och hotellrörelse i fastigheten men de senaste åren har byggnaden använts som privatbostad. När Suzanne och Thomas fick chansen att ta över Solgården nappade de direkt.
Nu rustas lokalerna upp och lagom till turistsäsongen utökas verksamheten med ytterligare åtta rum. De har samtliga toalett och tv på rummet medan rummen i huvudbyggnaden har faciliteterna gemensamt i korridoren.

Degerfors Bed & Breakfast har bland annat ett samarbete med Degerfors IF och erbjuder ett paket med boende, frukost och inträdesbiljetter till Stora Valla. Bland gästerna återfinns många som kommer till Degerfors för att arbeta och de stannar oftast flera nätter. Under semestertider är det oftast turister som kommer, i några fall stannar de en natt och åker sedan vidare eller så blir det fler nätter med utflykter i grannskapet.
– Vi hoppas kunna fånga upp fler som stannar lite längre. Det finns ju mycket att göra och se i området, säger Thomas.
Förra året fick Degerfors Bed & Breakfast kommunens pris som årets företag inom besöksnäringen.

av Björn Hallin

Leave a Reply