Esko och Kaarinas trädgård får besök från hela Sverige

Esko och Kaarina Töyryläs välkomnar besökare från hela Sverige till sin visningsträdgård.

DSC_2007Under sommaren kommer trädgårdsintresserade från hela Sverige för att titta på Esko och Kaarina Töyryläs visningsträdgård i Degerfors. Under årens lopp har de byggt upp en blomstrande trädgård med 1 500 perenner och över 300 barrväxter, träd och buskar. Flera av växterna och blommorna är unika och finns bara i ett fåtal exemplar i Norden.

Esko och Kaarina köpte huset på Skogalundsvägen 1980. Visserligen ägnade de stor tid åt trädgården men ordentlig fart tog det tio år senare samtidigt som de gick med i Degerfors Trädgårdsförening och sex år senare började de med sin visningsträdgård. Själva trädgården är på 800 kvadratmeter och till det kommer tvåhundra kvadratmeter som är avsatt för plantor med mera som intresserade kan köpa.

Välkommen Vybak
Det är inte helt lätt att bygga upp en trädgård som får folk att åka miltals för att titta närmare på. För att få tips och idéer åkte Esko och Kaarina runt till andra visningsträdgårdar.
– De här resorna gjorde att vi kunde få upp ögonen för vad vi kunde göra i vår egen trädgård. När vi hade varit ute och rest kunde vi se vår egen trädgård på ett nytt sätt, berättar Esko.
Nya växter har kommit till under årens lopp. Genom kontakter och goda vänner har paret fått nya, ibland exotiska och sällsynta fröer. Något som slog en besökare med både häpnad och förtjusning var gräsmattan i trädgården. Den anlades 1957 av husets tidigare ägare.
– Det var vid ett besök under tidningens Lands arrangemang Öppen Trädgård som en besökare lade sig ner på knä och bara strök över gräsmattan. Jag var tvungen att fråga vad han höll på med och han sa att han aldrig tidigare sett en sådan gräsmatta på en villatomt. Tät och väldigt välskött, skrattar Esko.
Den välskötta gräsmattan har stått sig bra genom åren och är lika fin idag som tidigare trots alla besök.

damm

Visningsträdgården fylls med blommor och buskar under sommaren.

Besökarna som kommer till trädgården möts av ett arrangemang av en rad lika barrväxter och buskar. Trädgården ramas in av olika träd som formar sig som ett litet tak. På baksidan frodas alla blommor och genom trädgården rinner en liten bäck ner mot en porlande damm.
Bland de sällsynta växterna finns ett Judas-träd som är vanligt runt Medelhavet och österut mot östra Iran. Den kan bli över tio meter hög. Arten är sällsynt i Sverige.
Sällsynt är också den finska rödbladiga björken som växer i Ylikiininge socken några mil öster om Uleåborg. Fyra vilt växande träd hittades på 1970-talet. Exemplaret som växer hemma hos Esko och Kaarina planterades 1996. Sällsynt är också den dubbla Blodörten som även finns i en enkel variant. Den dubbla är mer sällsynt och kostar betydligt mer än sin enklare variant att köpa. Whitespire är en sällsynt björk med en stam som blir alldeles vit. Den som står här är en frö-planta och går inte att köpa.

Esko påtar inte bara i trädgården. Sedan 1998 är han ordförande i Degerfors Trädgårdsförening och han leder kurser bland annat på temat ”Hur jag lyckas med mina växter” där deltagarna får lära sig en massa matnyttigt om växter och träd och hur de ska skötas.

Esko och Kaarina har öppet hela sommaren men det gäller att boka en besökstid. Den som vill komma på ett speciellt arrangemang kan sätta av den sjätte juni då det är Trädgårdsamatörernas dag och den tredje juli ”Tusen trädgårdar”. Tidningen Lands ”Öppen trädgård” arrangeras den 17 juli.

Baksidan Dubbel blodört

Esko framför en del av alla de plantor som besökarna kan köpa.

Eskos tre trädgårdstips

Medicin för växterna

TV-kände botanikern James Wong, som också har en trädgårdsspalt i brittiska The Guardian, tipsar om en super-duper kur för växterna. Blanda en liter ljummet vatten, en tesked kanel och en halv brustablett av Bamyl eller Treo.
Rör om och låt svalna till rumstemperatur. Doppa sedan ned fröer och sticklingar i blandningen i en till två timmar före sådd. Enligt James Wong minskar detta risken för infektioner, samtidigt som det ger en bättre grobarhet. Acetylsalicylsyran i värktabletten aktiverar växternas försvarssystem och ökar tillväxten av rötter, medan kanel har en antibakteriell verkan och motverkar förruttnelse.
Huskuren sägs också vara bra att vattna sina nya sådder med. 

Mossa i gräsmattan

Många använder ett mossmedel för att ta bort mossan i gräsmattan. Medlet innehåller oftast järnsulfat som visserligen tar bort mossan men det kan bara vara tillfälligt. För att slippa järnsulfaten tipsar Esko om att istället använda sand med 0.8 kornstorlek över mossan. Lägg ut sanden med hjälp av en spade och kratta sedan sanden så den bildar ett jämnt lager över mossan som kvävs av sanden. Så fort det börjar regna gödslas gräsmattan vilket gör att den växer och tar mossan med hjälp av sanden.
Gräsmattan blir också luftig av sanden. Järnsulfat är inte så bra för djurens tassar när de går på gräsmattan efter att man vattnat med järnsulfat. Orsaken till att det växer mossa i gräsmattan beror ofta på att man gödslar för sällan. Gräsmattan får näringsbrist och då trivs mossan. Mossrivare har blivit populärt men risken är att mossan slås sönder i mindre bitar och året efter är problemen med mossa lika stora eller större.

Ogräs på gräsmattan

Ogräs som bildar revor på gräsmattan går bra att använda kombigödsel som tar död på ogräset men som inte är farligt för gräset. Gör bara så som det stor på bruksanvisningen. Varning. Använd inte på gräsmattan där något träd eller buske har rötter under gräsmattan.  

av Björn Hallin

Leave a Reply