Vilt tema på årets CupCakeKalas

Djungel – det är årets tema i CupCakeKalaset i Kristinehamn som arrangeras den 14 maj. För sjätte året arrangerar Omtänksamma Kristinehamn festen som blivit allt mer populär genom åren. 

När kalaset arrangerades förra året var det första gången som arrangemanget hade ett tema.  Då var det Pride-Mångfald. I år blir det ett vildare tema med fokus på Djungel.  Det betyder att deltagarna och alla åskådare kommer att få möta allt från elefanter, tigrar, kameler och någon som klätt ut sig till palm. Alla som vill får även ballonger att vifta med under promenaden.
Kalaset pågår mellan klockan 10 till 16 och den stora paraden, som brukar samla väldigt mycket åskådare utgår från Lyrantorget. Främst i tåget går Kristinehamns musikskola tillsammans med Cuppy CupCake som är kalasets egen maskot. Paraden går sedan längs med Kungsgatan upp mot Södra torget. Här kommer det att vara fullt med utställare som erbjuder olika aktiviteter. Det kommer att hållas tal och bjudas på sång och musik, ansiktsmålning och hoppborg och tävlingar av olika slag.

Bengt_Salander_CCK_2015 (37)

Två tävlingar på temat CupCake arrangeras under dagen och även för tävlingarna gäller årets tema – Djungel. Den mest prestigefyllda bak/smak som är jurybedömd. Här är det utseende och smaken som fäller avgörandet. De som deltar ska kunna berätta hur tävlingsbidraget har en koppling till temat om det krävs och ingredienserna ska vara Fairtrade-, ekologisk- och miljöcertifierat så långt det går. Tre CupCakes ska lämnas in varav två avnjuts av jurymedlemmarna och den tredje ställs ut i Kristinehamnspostens skyltfönster till allmän beskådan. I samma skyltfönster sitter för övrigt även juryn så att alla kan ta del av deras idoga arbete. Om receptet är tillräckligt bra kommer Bageri Höghuset att baka det vinnande tävlingsbidraget och sälja det i konditoriet.

Maria Andersson35 Maria Andersson32

I den andra tävlingen sätter bara fantasin gränserna. Här är det främst utseendet som bedöms och juryn består av allmänheten som för varje röst som avges får betala tio kronor. Deltagarantalet har varierat under åren. Runt cirka 40 deltagare, främst barn och yngre brukar baka för att försöka vinna med den finaste eller kanske mest fantasifulla CupCaken.
Förra året var Nordic Paper ny utställare och de bjöd in OS-medaljören Stefan Holm som dekorerade CupCakes som sedan bjöds ut till försäljning vilket blev ett mycket uppskattat inslag. I skrivande stund är det inte klart om det blir en upprepning av en kändis till årets upplaga av kalaset.

av Björn Hallin
Foto: Maria Andersson &  Bengt Salander

Leave a Reply