Clas Svensson, delägare i Mörkvikens Byggservice, framför huset som byggs som lösvirkeshus. Något som inte är alltför vanligt.
Det är inte ofta det händer, men nu byggs ett nytt hus i lösvirke i Finnebäck. Det vanliga är att husdrömmarna uppfylls med ett modulhus från en stor hustillverkare. Pernilla Borg i Karlskoga valde istället ett lösvirkeshus. Det blir billigare och så får hon huset som hon vill.
Det är Mörkvikens Byggservice, MBS, som fått uppdraget att bygga det nya huset, ett uppdrag som inte hör till vanligheten.
Pernilla tittade först på ett hus i byggsats men efter mycket räknande och funderingar kom hon fram till att ett lösvirkeshus skulle bli betydligt billigare
– Det visade sig att jag skulle spara flera hundra tusen kronor på att bygga ett hus i lösvirke och då blev det inte så svårt att välja, säger Pernilla.
Hon tog hjälp av en arkitekt som hjälpte henne att rita upp huset och sedan var det dags för själva husbygget. Pernilla är sin egen byggherre och därmed ansvarig för att se till att alla bestämmelser uppfylls och hon samordnar arbetet med den kontrollansvarige. Huset blir 92 kvadratmeter stort med en loftvåning med ett rum.
Efter att ha gjutit bottenplattan kom MBS in i bilden och företaget reste stommen, lade på taket och satt in fönstren. Ytterpanelen har Pernilla målat själv.
Sedan återstår allt arbete invändigt. Hon klarar av en del själv. Bland annat kommer hon att ta hand om målningen invändigt men till annat behöver hon hantverkshjälp.
– Jag kommer att anlita folk löpande för olika uppgifter men jag har gott om bra kontakter så det ska nog gå bra, säger Pernilla.
I mitten av maj ska MBS del i projektet vara klar och om allt går enligt planerna ska Pernilla kunna flytta in till hösten.
– Det är svårt att jämföra med huset jag tittade på först. Det är inte riktigt samma objekt, men den här lösningen blir så mycket billigare, fast det kräver ju en hel del arbete och engagemang, säger Pernilla.
För byggföretaget MBS är det en spännande och lite annorlunda uppgift. På tur står sedan ett Fiskarhedenhus som ska resas på en av granntomterna. Även det är en form av lösvirkeshus med den skillnaden att materialet till huset kommer färdigkapat, sorterat och uppmärkt med nummer så att det bara är att bygga upp.
av Björn Halllin. Foto Annica Nilsson