Språkcafé i Storfors lockar stort

Sara Pettersson pratar med Sajjad och Hassan Ali. 

När frivilligorganisationerna startade språkcafé i Kulturhuset i samverkan med kommunen var intresset stort. Både svenskar och asylsökande strömmade till.

– Många asylsökande står i kö för att få gå språkkurs hos ABF. Nu öppnar vi en träffpunkt där man kan få prata svenska, lära sig mer om det svenska samhället och Storfors och umgås, säger folkhälsosamordnare Kicki Karlsson.

Hon välkomnar såväl asylsökande som svenskar.
– Jag hoppas att det ska bli massor av samtal på svenska kring fikaborden, säger hon.
Träffen pågår i Kulturhusets café mellan 15.00 och 18.00 varje torsdag med hjälp av Röda Korset, kyrkorna i Storfors och ABF. Ibland med gemensam information, ibland med samtal kring borden.
Klockan 16.30 dukar volontärerna också upp fika till alla deltagare.
– Självklart kan man komma och gå precis som det passar. Har du en halvtimme över för att prata svenska med någon som behöver träna, så är det mycket värt, säger Kicki Karlsson. Under premiärträffen var det fullt kring borden.
– Vi är så glada över den här möjligheten, jag skulle gärna vara här varje dag och träna på svenska. Vi vill tacka alla, säger Hassan Bahare och lägger armen kring Inga Grundel, som just lärt ut några enkla hälsningsfraser tillsammans med pensionerade läraren Bo Ekberg.

Vid ett annat bord pratar Sara Pettersson med Sajjad och Hassain Ali som kommer från Afghanistan.
– Det här är ju ett trevligt sätt att lära ut svenska. Själv har jag redan lärt mig lite persiska, säger Sara, som har den några veckor gamla dottern med sig i vagnen.

av Eva Wiklund

Leave a Reply