Kemisk peeling ger snabbt resultat

Kemiska peelingar växer snabbt i hudvårdsbranschen. Orsaken är att resultatet syns snabbt efter behandlingen. Som auktoriserad hudterapeut tog Anna Fagerlund på Fager & Fin i Kristinehamn för knappt två år sedan in välkända Dermalogicas behandlingsmodell BioSurface Peel som blivit en efterfrågad behandling på marknaden.

Det finns en rad olika peelingprodukter ute på marknaden och det kan vara svårt som konsument att veta vilken som är mest effektiv. För drygt ett år sedan lanserade Dermalogica Bio Surface Peel som ger djupgående resultat men utan de vanliga biverkningar som kan komma efter traditionella peelingar. Annas tips är att alltid konsultera en professionell hudterapeut eller hudläkare innan man bokar tid för den här typen av behandling.

Anna Fagerlund behandlar en patient med behandlingsmodellen BioSurface Peel.

FagerfinNågra dagar innan det första behandlingstillfället gör Anna en bedömning om behandlingen är lämplig för kunden. Det gör hon bland annat med en lapptest för att se om huden tål en så kraftfull behandling. Kunden får också får fylla i ett intyg med olika frågor. Behandlingen är effektiv för hud som har en grov ytstruktur, som har tecken på solskador, fina linjer och rynkor, fet, tilltäppt hud, fet problemhud och hud med ojämn pigmentering.
– Sedan går jag igenom med kunden hur behandlingen går till och vad som händer i huden, berättar Anna.

Om Anna gör bedömningen att det är i sin ordning startar sedan behandlingen som görs i fyra steg.
Det första steget innebär att Anna gör ren huden ordentligt och därefter appliceras den första produkten som löser upp de fetter som ligger i talgkörtlarna och på hudytan. I steg två appliceras växtutvunna enzymer som luckrar upp keratin (hornämnet) som hudcellerna består av. Porerna öppnas på så sätt och det tredje steget i behandlingen – applicering av de peelande syrorna – blir mer effektivt. Det tredje steget startar en kraftfull process med cellförnyelse i de djupare hudskikten och resultatet blir en jämnare hud som känns mjuk och len.
I steg fyra neutraliseras sedan syrorna och pH-värdet i huden återställs.
Under hela behandlingen är Anna djupt fokuserad. Inför varje behandlingssteg sätter hon igång en klocka så att behandlingstiden blir den exakt rätta. Varje steg tar fem minuter.
Efter behandlingen kan huden ibland rodna och upplevas som känsligare och när cellerna börjar förnyas kan huden kännas lite stramare och kanske torrare men det går över. Pigmenterade hudceller kan först bli lite mörkare men det beror på att de stiger upp mot ytan och sedan stöts bort.
– Jag brukar rekommendera 3-6 behandlingar med några veckor emellan men det beror vilket tillstånd kundens hud har. Sedan är det bra att underhålla resultatet med enstaka behandlingar ett par gånger per år, säger Anna.
– Jag är också noga med att följa upp behandlingen och jag ringer och frågar hur det känns eller om det är något jag kan hjälpa till med. Jag släpper inte kunden innan jag vet att allt är bra, avslutar Anna.

av Björn Hallin

 

Leave a Reply