Isbanor och is-kiosk i Storfors

Varje år plogar Föreningen Östra Värmlands Isbanor på olika ställen på Berglagskanalens sjöar.
Kommande vinter kommer man att fokusera på att göra en bana på sjön Vilången. I samarbete med Ilona och Walter Gödel som arrangerar ”Is-kiosk” på Ullvettern kommer man även att hålla en bana öppen där i mån av is.

Arnold Kuipers har lagt ner många timmar på att ploga isbanor. Stig-Åke Berg tar gärna en tur på plogad isbana.

Unknown-8 Unknown-3

– Vi har plogat banor i föreningen under flera år nu och det är väldigt många som uppskattar föreningens arbete, säger ordförande Joke Hissink.
Några gånger under säsongen bjuder man även in till familjedagar eller braskvällar på isen. Det brukar locka massor av folk som kommer för att åka skridskor, äta varm soppa eller bara ta en promenad på isen i skenet av facklor och marschaller.

Braskväll på Vilången lockade många glada besökare.

Unknown-5 Unknown-6
– Det finns fantastisk natur här i Storfors. Det gäller bara att folk tar sig ut, säger Joke.
Idén att öppna Is-kiosk fick Walter och Ilona förra året. Paret bor i Färnbotten, några kilometer från Bjurtjärns kyrka. Nedanför villan, på isen, kommer de att ställa i ordning en festplats under januari. Plogad isbana, grillar, eldar, fällar och nygräddad surdegspizza från vedledade ugnar eller nygrillade hamburgare kommer att erbjudas.
– Förra året kom det massor av folk för att umgås här. De kom med bil och parkerade hos oss men också på skridskor, spark eller till fots över isen, berättar Walter.

Ilona och Walter Gödel är sanna medeltidsentusiaster som gärna lagar utemat i vedugn.

Unknown-9 Unknown-11

För att hitta till Ilona och Walter tar man vänster direkt före Bjurtjärns kyrka och följer sedan grusvägen ända ut till Färnbotten. Lördag 2 januari och söndag 3 januari har Is-kiosken premiär från klockan 15.00, sedan har de öppet varje lördag och söndag. Den 9 januari är det stor eldfest med 70-talsmusik.

av Eva Wiklund

Leave a Reply