Julbelysning – med rätt lampor kan du mysa med gott samvete

Det finns nog ingen tid på året som belysning spelar så stor roll i Sverige som i december. 

När svenskarna fått ranka julens stämningshöjare så håller över 32% med om att den elektriska adventsljusstaken är julens viktigaste stämningshöjare, tillsammans med julgranen 37% och pepparkakor och lussekatter 34%.

Det är stor skillnad mellan traditionella glödlampor och de LED-lampor som de allra flesta har idag. Den som inte bytt ut sin gamla julbelysning redan bör göra det. LED-lampan håller upp till 15 gånger längre och drar ungefär 80% mindre el.

På frågan vad kostnaden är för att ha en adventsljusstake med LED-lampor tänd dygnet runt i en vecka gissade man på allt mellan några ören till över hundra kronor. Mediangissningen var 7 kronor. Den verkliga kostnaden är 20 öre

– Dagens LED-lampor är väldigt energieffektiva och faktum är att du kan ha en adventsljusstake tänd dygnet runt hela december utan att det belastar elräkningen med en krona. Så vi kan gott lysa upp decembermörkret ännu mer – utan dåligt samvete för vare sig plånbok eller klimat, säger Malin Thorsén på Ladda Sverige, Svensk Energi.

 

 

 

Leave a Reply