Månadens objekt December

En blomstrande idyll
– ett stenkast från centrum

Bild 7

Med en blommande trädgård, en springbrunn, uteplatser och flera spännande hus kan det kallas den totala idyllen. Bara ett stenkast från centrum bakom en skyddande hög häck ligger en av Kristinehamns mest omtalade fastigheter. Nu är husen till salu.

När fastigheten byggdes i början av 1920-talet var husen på Skaraborgsvägen den sista utposten på staden. Söderut mot Malmen bredde åkermarken ut sig. Här låg ännu tidigare en tullstation där traktens bönder fick betala tull för att komma in i staden och sälja sina varor. En motsvarande tull fanns i den andra änden av staden vilket än idag lever kvar i namnen Norrtull och Södertull.

Bild 4 Bild 2
Husen som nu är till salu byggdes på uppdrag av Erik Lagerblad. Husen är välbevarade och en stor del av inredningen finns kvar från den tiden, bland annat en unik takmålning i hallen i huvudlägenheten. Den är signerad av G Holmberg 1922 och enligt berättelsen låg han på rygg på en ställning och målade taket mot fri kost och logi och troligen en liten lön. Rafael Rådberg är en annan känd konstnär och hantverkare som bland annat inredde husets bibliotek och han har även gjort en magnifik taklampa i ett av rummen.

Bild 8 Takmålning

Bild 6

 

 

 

 

 

Unika takmålningar. Husets bibliotek.

I huset på granntomten bodde på den tiden direktör Lindkvist på gamla KMW. Han hade en son som hette Bengt, som var militär och som hade ett gott öga till grannhusets dotter Margereth Lagerblad. Det slutade med att de två gifte sig och Margereth tog efternamnet Lindkvist.

Från början drevs en tandläkarpraktik i huset i Erik Lagerblads regi. Margereth gick i sin fars fotspår och utbildade sig till tandläkare och tog senare över praktiken som hon drev fram till sin pension.
På den tiden hade familjen både husjungfru och en gårdskarl som bodde för sig själv i gårdshuset. På tomten fanns det gott om äppelträd och gårdskarlen hade tillstånd att sälja äpplen som en biinkomst.
Under årens lopp kom det en rad prominenta personer hem till familjen, bland annat många konstnärer och författare och alla umgicks under glada former. Bland gästerna fanns bland andra Verner von Heidenstam.

Väntrum Bild 5

I början av 1980 såldes fastigheterna och 1982 övertogs de sedan av Kjell Arvidsson som drivit husen sedan dess. Bland annat hyrde han ut till en ny tandläkare, Sven Andreasson, som drev praktik i huset ytterligare några år innan mottagningen upphörde.
I fastigheten finns sex lägenheter vilket betyder att det mer är fråga om en näringsverksamhet än ett privat boende. Totalytan är på 527 kvadrat meter. Huvudbyggnaden omfattar cirka 250 kvadratmeter och en hel källare. Här finns den största lägenheten på 130 kvadratmeter, en tvåa på 72 kvadratmeter och en etta på 48 kvadratmeter. Fortfarande finns alla dörrar mellan lägenheterna kvar och den som vill kan få tillgång till elva rum och kök.

Bild 3
Sommartid är trädgården en idyllisk oas med en pärlande springbrunn, flera utegrupper och terrasser och gott om blommor, buskar och fruktträd. Huvudbyggnaden har en stor altan i söderläge. På tomten finns både en gäststuga och ett annex med en lägenhet. Till det kommer flera garage.
Granne med husen, på andra sidan Södra Staketgatan, ligger det tidigare så pulserande affärshuset Lyran och sedan breder centrum ut sig mot norr.

Värmesköld 2 Värmesköld 1

av Björn Hallin

Leave a Reply