Julknäcke – en gammal tradition

Ingen riktig jul utan ett julknäckebröd! Det är det många som säger och precis som dopp i grytan, skinka och till äventyrs grisfötter så hör julknäcke hemma på julbordet.

Julknäckebröd är en gammal tradition och precis som förr bakas det efter samma recept än idag. Ingredienserna är vetemjöl, vatten, socker och margarin med lite salt i smeten. Brödet kryddas med fänkål, anis och koriander, kryddor som hör hemma i mycket av julmaten.

Ett julknäcke avnjuts gärna tillsammans med den första skivan av julskinkan kvällen före julafton. Till det hör en god grovkornig senap och ett glas porlande julmust.

Som hörs av namnet bakas julknäcke bara till jul. De riktiga fantasterna köper på sig ett större lager efter jul då butikerna brukar sätta ner priset på det som inte sålts innan jul. Rätt förvarat, torrt och mörkt, så håller sig brödpaketen förhoppningsvis till nästa jul.

av Björn Hallin

JulknackeJulknäcke är tradition hemma på många julbord.

Leave a Reply