Beroendeframkallande delikatesser

Maria Ekman och Agneta Andersson med några av godsakerna från Ekmans på torget. 

Inför julen har Ekmans på Torget i Karlskoga dukat upp rader av läckerheter och godsaker. Så långt det är möjligt är allt närproducerat och även ekologiskt.

Det var för två år sedan som butiken öppnade och sedan dess har kundkretsen ökat stadigt. Ryktet har även nått utanför stadsgränsen och de stundtals beroendeframkallande delikatesserna har blivit mycket uppskattade.

En av storsäljarna är Erik Anderssons Bodalsknäcke bakat på stenmalet och ekologiskt odlat vete- och rågmjöl från Björkaholm Qvarn utanför Lysvik. Brödet är smaksatt med kummin, fänkål och anis.

Lagom till jul har hyllorna också fyllts med Ekmans egen julglögg som är gjord på äpple smaksatt med glöggkryddor. Den är inte så söt som många andra glöggsorter kan vara.

Agneta Anderssons Mariebergare lockar också kunderna. Kakan bakades tidigare när Agneta drev Kafferian på Marieberg i Kristinehamn. Tanken var att baka en kaka som var så god att den skulle locka kaffegästerna till Kafferian. Det lyckades Agneta med och efter att hon lämnat Kristinehamn tog hon med sig kakan till Ekmans. Det är en kaka med maräng, nötter och med en färskostkräm mellan kakhalvorna.

Från Ingers Skafferi kommer flera olika sorters marmelad och nu till jul finns fyra sorter i hyllorna, bland annat en med smak av fläderbär och en annan med päron, kanel och valnötter som passar utmärkt till en god ost.

Lite längre ifrån kommer Mackmyra Pastiller. Det är två killar som tidigare arbetade på Läkerolfariken i Gävle som startat eget och gör pastiller med inslag av Mackmyra Whisky. De finns i två smaker, svensk rök och svensk ek.

 

EkmansHär syns bland annat Agnetas Mariebergare, butikens egen äppelglögg, påsar med Bodalsknäcke som är en storsäljare, marmelad från Ingers skafferi och längst till höger askar med Mackmyra Pastiller.

Leave a Reply