Lokalproducerat och hemlagat på Ölme Prästgård Gästgiveri

Nötkött från granngården, älg från den lokale jägaren och annat vilt från Hygns gård söder om Kristinehamn – Ölme Prästgård Gästgiveri satsar stort på lokalproducerade råvaror. Och all julmat lagas på prästgården.

D_U inne D_winter

De första åren för Johan Johansson och Ulrika Ternemar på Ölme Prästgård Gästgiveri har varit mycket bra. Inom kort öppnar de sin andra restaurang i konstmuseets lokaler på Marieberg.

Paret Ulrika Ternemar och Johan Johansson har drivit Ölme Prästgård nu i två och ett halvt år. Och nu är det bråda tider när de både förbereder all julmat och öppnar sin andra restaurang! I månadsskiftet november/december slår de upp portarna till sin nya restaurang och café Panncentralen som ligger i konstmuseets lokaler på Marieberg. På Ölme Prästgård är det julborden som gäller och fram till 20 december, onsdagar till och med söndagar, kan gästerna njuta av julmaten. Runt 1 300 julbordsgäster räknar krögarparet att det ska bli och det betyder i stort sett fullsatt. Än går det att hitta enstaka platser vissa dagar men det gäller att skynda på.

D_Jul i skafferiet

Johan och Ulrika satsar hårt på lokalproducerade råvaror och det mesta kommer från gårdar i trakten. Viltet tas från Hygns gård, all fisk från Lillängshamnens Fiskrökeri i Skoghall och fläskkött från Kils Slakteri. Granngården Ene-kullens Gård, som blev utsedda till årets nötköttsföretagare 2011, levererar nötköttet medan lammköttet kommer från Kilsby Gård strax söder om Kristinehamn.

De första åren har varit mycket bra för Ulrika och Johan. En av höjdpunkterna var i februari förra året när de kom med i White guide med den högsta matpoängen i Värmland.
– Det är naturligtvis något vi är mycket stolta över, säger Johan Johansson.
Den över 200 år gamla prästgården har nu åtta fint renoverade hotellrum som ofta är fullbokade, framför allt sommartid.

julbord fisk Julbord dukning

 

 

 

 

 

av Björn Hallin

Leave a Reply