I huvudet på tjuven

Sven Lönn, anställd på KRIS.

Från oktober till december ökar antalet inbrott med 30 procent. Tjuvar är svårstoppade, men du kan göra en hel del för att det ska bli besvärligare för dem. Du kan skaffa godkända dörrlås, fönsterlås, säkerhetsdörrar, gallergrindar och larm.

Tyvärr är det omöjligt att helt stoppa tjuven. Om en tjuv verkligen vill in i ditt hem – ja, då tar han sig in. Däremot kan du göra det så besvärligt för tjuven att han känner att det inte är mödan värt. Tänk på! Tjuvar vill inte synas och gillar därför när det är mörkt ute. Det är anledningen till att inbrottsrisken ökar med drygt 30 procent under oktober till december.

Hur tänker en inbrottstjuv? 

Sven Lönn och Christer Karlsson är två före detta inbrottstjuvar med ungefär     5 000 inbrott var på sitt samvete. Numera arbetar de på KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Ta del av deras tips – och förekom tjuven.

Vad ska jag tänka på för att ni inte ska komma hem till just mig?

Ju krångligare det är att komma in i bostaden, desto mindre tid har vi på oss när vi väl är inne. Vi kommer till exempel in även om du har en säkerhetsdörr, men det tar lite längre tid. Det är viktig tid som vi hellre vill spendera på att leta efter saker inne i ditt hus eller din lägenhet.

Det är min stora skräck, att ni ska komma när jag eller mitt barn är hemma?

Jo, det är förståeligt. Kort kan bara sägas: gör inget i så fall! Försök inte spela hjälte eller hota oss, det kan sluta tråkigt. Låt oss göra det vi är där för att göra, även om det känns kränkande och ologiskt. Verkar den som kommer in påtänd, då ska du absolut inte konfrontera personen ifråga.

Ska jag inte ringa polisen?

Vänta tills vi lämnat, då kan du ringa polisen.

Vad vill ni främst komma över?

Har vi inte bil tar vi bara kontanter och smycken. Möjligen en iPad eller iPhone, mer kan vi inte bära. Har vi en bil kan vi ju lassa i princip hur mycket som helst. Däremot behöver man inte vara så rädd för att till exempel den fina stereon ska ryka, vi hinner sällan stå och dra i alla sladdar och jox.

Men jag har sällan kontanter hemma och bara ett fåtal smycken. Är det värt att bryta sig in då?

Ett genomsnittligt inbrott ger ungefär 2 500 kronor i första ledet, det vill säga vad vi får ut i kontanter. För att underhålla till exempel ett heroinmissbruk behöver man ungefär 10 000 kronor per dag. Lite enkel matematik säger att man måste gör runt fyra ”bryt” om dagen, resten av tiden jagar man heroin.

Var ska jag gömma de grejer som jag är extremt rädd om då?

Enda säkra stället är bankfacket. Utgå ifrån att vi hittar allt.

Tjuv 3

”Grannsamverkan fungerar bra när det fungerar, men det behövs några feta inbrott på gatan för att det ska kicka igång. När det väl kickat igång är det den avgjort bästa preventiva åtgärden mot inbrott.”

Jag är så rädd för att ni ska komma in på natten när jag sover. Hur vanligt är det?

Omöjligt att säga, det finns inga speciella kvälls- och nattjuvar. Man bryter sig in när man behöver pengar, oavsett tid på dygnet. Men ligger du och sover och hör att någon kommer in – låtsas sova och låt oss hålla på. Enda gången vi måste ta oss in på natten är om vi vill åt din bil och förstår att bilnycklarna finns i huset. Å andra sidan, då behöver vi oftast bara komma in i hallen.

Finns det ingenting ni fruktar?

Vi vill inte bli upptäckta, så är det. Även om vi inte fruktar fängelse i sig, så vill vi inte bli upptäckta. Minsta misstanke om att vi är igenkända i ett område, gör att vi överger just det området. Sådana där rörelsedetektorer som reagerar på rörelse utomhus ogillar vi starkt. Det är väldigt obehagligt att plötsligt stå i ett strålkastarljus på en garageuppfart.

Hur vet ni att ni är upptäckta?

Det räcker med att en person stannar till och frågar vart vi är på väg, att han eller hon inte känner igen oss och så vidare, för att vi ska känna obehag och gå till en annan gata eller ett annat område.

Källa: Trygg-Hansa Foto: Fredrik Persson

 

Tjuv

Christer Karlsson, förbundsordförnade på KRIS.

Tjuvens bästa tips: 

Så undviker du inbrott 

• Be grannen hålla koll på din bostad när du är bortrest eller starta Grannsamverkan i ditt område.

• Ser du någon du inte känner igen? Hälsa och fråga var den är på väg – minsta misstanke att vi är igenkända gör att vi överger gatan och området.

• Håll koll på hantverkarna – vi klär ofta ut oss med blåställ och en stege under armen för att smälta in.

• Skaffa en säkerhetsdörr – vi kan bryta upp den, men vi väljer hellre en vanlig dörr.

• Installera rörelsedetektorer – de tycker vi inte om, det är det första vi kollar efter.

• Installera sensorer som tänder ytterbelysningen – vi vill inte synas när vi jobbar. 

• Ha färsk mjölk hemma – vi tittar i kylen och kollar bäst före-datum på mjölken och andra färskvaror för att se om du är på semester.

• Bor du i villa? Ta bort träd och buskar som står vid fönster och dörrar. 

I skydd av dessa kan vi ta oss in ganska ostört.

Leave a Reply