Det har gått över förväntan

Magnus Bjärnered på Ica Nära i Storfors är mer än nöjd med den nya mjölken från Wermlands mejeri i Värmlands Nysäter. Mjölken och grädden tar ofta slut och om han bara fick mer skulle han kunna sälja det också.

Det var den 2 november som startskottet gick för den nya Värmlandsmjölken. Runt om i länet tog den snabbt slut i butikernas hyllor och det gällde också hos ICA Nära i Storfors. Den stora efterfrågan gjorde att mejeriet inte kunde få fram tillräckligt med mjölk. Numera fördelar mejeriet mjölken på de olika butikerna vilket betyder att alla får leveranser men inte så mycket som butikerna önskar. Men även det ska rättas till då mejeriet undersöker möjligheten att knyta till sig fler mjölkbönder och om det går att införa ytterligare ett skift.

Redan har ett par personer nyanställts och fler lär det bli. Varje dag produceras 13 300 liter Värmlandsmjölk men då efterfrågan är så stor skulle den mängden behöva ökas till 20 000 liter per dag.

– Kunderna har verkligen tagit emot Värmlandsmjölken på ett positivt sätt. Det man säger är att man vill gynna de värmländska bönderna och att det ska vara närproducerat, säger Magnus Bjärnered. Om vi bara fick mer mjölk skulle vi lätt kunna sälja den också.

Vissa dagar tar Värmlandsmjölken slut redan på förmiddagarna hos Ica Nära i Storfors.

Då får kunderna köpa av den andra mjölken och grädden. Även det innebär ett stöd till mjölkbönderna. ICA centralt har nämligen ett samarbetsavtal med LRF som innebär att en krona per liter mjölk från Arla och Icas eget varumärke går vidare till en central pott som sedan fördelas ut till landets mjölkbönder. Det betyder mellan 20 000 till 25 000 kronor per mjölkbonde och år vilket är ett välkommet tillskott.

– Vi får hoppas att Wermlands Mejeri kan knyta till sig fler mjölkgårdar och att de kan växa sig större, avslutar Magnus Bjärnered.

av Björn Hallin

Leave a Reply