Därför kan du inte somna om du dricker kaffe på kvällen

UNDERSÖKT. Koffein påverkar din nattsömn om du dricker kaffe tre timmar innan du går till sängs.

Det är ett välkänt faktum att det är svårt att sova om man dricker kaffe på kvällen. Forskare har nu gjort en upptäckt som kan vara nyckeln till hur kroppens inbyggda klocka påverkar sömnen.

Vi svenskar dricker näst mest kaffe i hela världen. 8 av 10 svenskar är kaffedrickare och snittet per dag är cirka fyra koppar. Det betyder att Sverige importerar cirka 89 000 ton kaffe varje år.
Kroppens egen inbyggda klocka, det vi kallar för dygnsrytm påverkar varje cell i kroppen. Den vrider av och på gener vid olika tider på dygnet och gör att vi anpassar oss till den yttre cykeln av dag och natt.
Hormonet melatonin, som gör oss sömniga aktiveras när det blir mörkt. När den naturliga sömnen och dygnsrytmen rubbas genom av vi jobbar på natten kan de efter en längre tid ge sjukdomar som typ 2 diabetes, Alzheimers sjukdom, hjärtsjukdomar och depression. Många kliver därför av skiftarbete efter ett tag på grund av att de inte mår bra.
Amerikanska forskare lät fem försökspersoner spendera 49 dagar i ett laboratorium. De hade ingen aning om vad klockan var och visste inte heller om det var dag eller natt utanför laboratoriet. De utsattes för svagt eller starkt ljus och de fick antingen koffein motsvarande en dubbel espresso eller placebo. Efter tre timmar testades saliven. Det visade sig att de som drack kaffe fick en fördröjning av utsöndringen av melatonin med 40 minuter jämfört med placebo.
Slutsatsen blev att koffein har en starkare påverkan på nattsömnen än starkt ljus. Och effekten håller i sig någon timma. Om du dricker en kopp tre timmar innan du går till sängs fördröjs utsöndringen av melatonin med närmare en timme. Så går du till sängs vid 23-tiden och hoppas på att sömnen ska infinna sig snabbt ska du alltså inte dricka kaffe efter åtta.
Chefsforskaren vid engelska Laboratory of Molecular Biology, John O’Neill, säger till Medical News Today att upptäckten kan hjälpa oss att förstå dygnsrytmen bättre och hur den på gott och ont kan påverkas. Men att det här också är viktigt information för de som lider av sömnproblem i dag.

Rapporten publicerades i Science Translational Medicine.

Och vilka var det nu som drack mest kaffe i världen? Jo, vårt grannland Finland.

Källa: Svenska Örtmedicinska Institutet
Bild Daniel Epstein

 

Leave a Reply