Månadens klubbslag september

Det finns många solskenshistorier i företagsvärlden. När det kommer till möbelindustrin, sett ur ett svenskt perspektiv, så tänker sannolikt de flesta av oss på Ikea. De första möblerna såldes via postorder mot slutet av 1940-talet och det lyckade konceptet med platta paket känner vi alla till. Men Ingvar Kamprad var inte först med att lansera detta, redan hundra år tidigare sändes de första komprimerade möbel-paketen med tåg från firman Thonet i Wien.

En brilliant idé, vältajmad tidsmässigt med utbyggnaden av järnvägsnätet i Europa, är hemligheten bakom Michael Thonets och hans efterträdande söners framgångssaga. Under 1940-talet började man på kontinenten experimentera med att formböja trä med hjälp av ånga. I Thonets verkstad kom man så fram till resultatet att bok var ett lämpligt materialval för ändamålet – nämligen att i stor skala kunna tillverka hållbara stolar.

Produktionen tog fart och försäljningssiffrorna kunde öka i snabb takt då förutsättningarna var rätt. Träslaget var lätthanterligt i industritillverkningen, transportmöjligheterna var goda, stolarna kunde sändas nedmonterade i paket och var sedan lätta att skruva ihop för köparen.

Stolarna som formgavs fick alla ett individuellt modellnummer. Mest populär blev stol no. 14. Året då Michael Thonet ritade den var 1859 och år 1930 hade den sålts i över femtio miljoner exemplar.

Gebrüder Thonet, som firman kom att döpas till, är idag fortfarande ett stort företag och stol no. 14 är ännu i produktion. Ikea snappade upp trenden och Gillis Lundgren formgav för dem år 1961 öglanstolen som är snarlik sitt original och likt den gjorde succé, om än inte lika stor.

av Anna Englöf, Kulturvetare 

manadensklubbslag

 

 

 

Thonet No 14ögla IKEA

Stol, Thonet No. 14, värdering 1500 kr – klubb-slag 2300 kr. Stolar, 4 st, ”Ögla” IKEA, formgivna av Gillis Lundgren, värdering 1500 kr – klubbslag 1800 kr.

 

Leave a Reply