Byggstart för energisnåla hus på Sannakajen

Äntligen som någon sa. Under september börjar de första husen att byggas på Sannakajen i Kristinehamn. I en första etapp handlar det om elva kedjehus. Intresset är stort och hälften av husen har redan intressenter.

Det är företaget Eco Ready Hus AB från Halmstad som nu gör allvar av alla planer på att bebygga Sannakajen med bostäder. Peab var först ut för några år sedan och ville bebygga området med ett 100-tal hus och lägenheter men allt rann ut i sanden. LB-hus tänkte också bygga på området för något år sedan men även de drog sig ur. Kanske var planerna för omfattande och svåra att greppa men nu startar nybyggnationen på en rimligare nivå. Första etappen omfattar elva kedjehus i två plan med ett vidbyggt garage och förråd. Husen får ett mycket attraktivt läge mellan det nya äldreboendet och ner mot småbåtshamnen. Husen får en öppen planlösning med 3-4 sovrum och två badrum, totalt på 130 kvadratmeter. Till det kommer ett isolerat garage med en förrådsdel. Tomtstorlekarna varierar från drygt 300 kvadratmeter upp till 500 kvadratmeter. De största tomterna har husen längst ut.

Exterior

– Det är roligt att intresset är så stort för husen, säger Staffan Öqvist, representant för Eco Ready Hus AB. Fem av husen är redan reserverade och bland de som är intresserade finns både kristinehamnsbor och mer långväga spekulanter. Några kommer från Stockholm som nu vill återvända till hemtrakterna igen och samma sak gäller en spekulant från Gotland.

Åldern på intressenterna spänner från 25 upp mot 70 år vilket betyder att ålderssammansättningen i området kan bli riktigt spridd. Husen blir mycket energisnåla och definieras som passivhus men kan också bli plusenergihus, det vill säga att de producerar mer energi än vad de gör av med. De byggs i en helt ny husfabrik i Polen.
– Husen har allra högsta kvalitet men till en rimlig kostnad, säger Staffan Öqvist. De energisnåla husen kommer att klara framtidens energi normer.

För att ta tillvara ljuset och solvärmen så mycket som möjligt får husen stora fönster med energiglas. Uppvärmningen sker med vattenburen golvvärme tillsammans med en luftvärmepump eller ett värmesystem som kallas Eco-Smart som gör att energiförbrukningen blir ännu mer effektiv. Det innebär en uppvärmning med elektrisk golvvärme som drivs av solpaneler. I systemet ingår även att elinstallationen utförs med KNX-teknik som är programmerbart för att styra och automatisera bostäderna. Tekniken gör det möjligt att styra belysningen, styra värmen både i hela huset som i enskilda rum och hantera inbrottslarm med mera. Solpanelerna gör att huset kan kopplas in på det vanliga elnätet och husägaren kan på så sätt sälja sitt elöverskott. Betalningen för överskottet dras av mot den ordinarie elkostnaden. Uppskattningsvis kan husägaren på det här sättet i grova drag helt slippa kostnaden för uppvärmningen.

Interiör

Eco-Smarttekniken kostar 100 000 kr extra och på företagets hemsida kan man just nu rösta ja eller nej om man tycker det är vettigt med det extra energisystemet. Tekniken medför att passivhuset blir ett plusenergihus.

När de nybyggda husen står klara nästa år är de äkta inflyttningsklara. Det betyder att husägaren inte bara får husnyckeln i handen och ett lycka till. Här ligger gräsmattorna redan på plats liksom all stenläggning. Allt ska vara färdigt redan från första dagen. Fasaderna är underhållsfria. Bredbandsfiber är också indraget från början. Det kommer också att finnas en möjlighet att få en egen bryggplats i Varnan. Det är alltså möjligt att ha båten 30 m från huset.

Totalt har ett 40-tal intresserade hört att sig trots att försäljningsarbetet startade bara för några veckor sedan.
– Det känns verkligen bra och det är roligt att så många är intresserade avslutar Staffan Öqvist.

av Björn Hallin

Vid skylten

Staffan Öqvist vid skylten som berättar att försäljningen är i full gång av de nya energisnåla husen.

 

Leave a Reply