Hur mycket protein behöver du? Testa här.

PROTEINKÄLLAN ÄGG. Testa hur mycket protein just du behöver i äggkalkylatorn. Och lär dig skala de ägg du behöver på två röda.

Proteinbehovet varierar beroende på kön, ålder, vikt och träning. Här kan du testa hur mycket just du behöver.

En färsk underökning visar att protein och c-vitamin är de näringsämnen som vi svenskar anser viktigast att få i oss regelbundet. Protein ser man främst till att få i sig genom kött och ägg. Detta enligt en underökning gjord av CMA (centrum för marknadsanalys) på uppdrag av branschorganisationen Svenska Ägg. 

Bland dem som tränar regelbundet uppgav fler att protein är en viktig näringskälla jämfört med dem som inte tränar. Gruppen som tränar äter inte heller kött i samma utsträckning för att få i sig protein.

I takt med att hälsomedvetenheten ökat har också försäljningen av proteinrika livsmedel ökat.

Christer Rosén är näringsexpert och disputerad inom Livsmedelsteknik. Han har arbetat med äggbaserade nutritionsprodukter sedan slutet av 90-talet.

– Näst efter bröstmjölk är ägg den mest kompletta naturliga proteinkällan och innehåller alla de essentiella aminosyror som musklerna behöver. Ett enda ägg ger dig ungefär sju gram fullvärdigt protein. Dessutom får du i dig i stort sätt alla näringsämnen som kroppen behöver genom ägg – allt förutom c-vitamin, säger Christer Rosén.
För att på ett enkelt sätt ta reda på hur många ägg man behöver för att tillgodose sitt dagsbehov av protein har branschorganisationen Svenska ägg utvecklat en digital äggkalkylator i samarbete med Christer Rosén.

– Du matar in vikt, ålder och hur fysiskt aktiv du är, därefter räknar kalkylatorn ut hur mycket protein du behöver per dag och hur många ägg det motsvarar, säger Christer Rosén.

 

Äggkalkylatorn finns på http://www.aggkalkylatorn.se

Blåsmetoden:

 

Skakmetoden:

 

Rullmetoden:

Leave a Reply