Kylskåpet ger dill, persilja och gräslök ett längre liv

Foto: Elgiganten
KYLSKÅPSKALLT. Färska örterna dill, persilja och gräslök håller längre om du förvarar dem i kylskåpet.

Vissnar örterna bara dagar efter att du köpte dem? Här är tipsen som ger tre av de vanligaste sommarörterna ett längre liv.

– Jag tror många glömmer att färska örter trots allt är en levande produkt som måste skötas för att de ska hålla sig fina och friska, säger trädgårdsmästare Ragnhild Viken på Viken Östre Garteneri.

Och faktum är att örter som dill, gräslök och persilja trivs bäst i kylskåpet. I dess varmare zoner som i kylskåpsdörren exempelvis. Krukorna funkar perfekt att sätta där. Vattnar du dem ordentligt innan så slipper du tänka på att vattna dem därefter.

– Behåll krukorna på när du förvarar örterna, fortsätter Ragnhild. Rötterna absorberar näringsämnen och örten håller sig fräsch längre än om du knipsar av stänglarna och placerar dem i vatten. Tänk krukväxt kontra snittblomsbukett i vas så förstår du vad jag menar,

Behåll den plast som omger krukan. Det är smart ur flera aspekter.

– I rumstemperatur gör plasten att växten ruttnar snabbare. I kylskåpet är det tvärtom. Plasten hjälper till att behålla fukten i jorden. Plasten är också bra ur hygienisk synpunkt eftersom du ställer en kruka med jord invid andra livsmedel.

Har du fler örter än du hinner äta upp så frys in dem. Frysta kryddväxter smakar nästan lika bra som färska, även om de ser lite sladdrigare ut. Det är ett bra sätt att ta tillvara örterna och slippa kasta mat.

– Du behöver inte hacka kryddorna. Skär bara av dem strax ovanför krukan och lägg dem i plastpåse eller aluminiumfolie. Används kryddorna i maten ser man knappt någon skillnad mellan fryst och färsk. Ska du använda dem som garnityr ska du välja färsk.

Fel förvaring av örter, frukt och grönsaker bidrar till att hållbarheten minskar och att matsvinnet blir onödigt stort. Många känner inte till i vilken temperatur och förpackning kryddväxterna ska förvaras för längsta hållbarhet.

– Nyare kylskåp har olika värmezoner och lådor för optimal förvaring. I alla kylskåp gäller dock att värmen stiger så förvara örterna på översta hyllan i kylskåpet om du inte har plats i dörren, säger Robert Teröy på Elgiganten. Tänk på att inte förvara kryddorna för långt in för då kan det bli för kallt för dem.

 

 

Leave a Reply