Barnens semesterbilder i sociala medier kan locka inbrottstjuven

TÄNK EFTER FÖRE. Reglera dina sekretessinställningar innan du uppdaterar din status på sociala nätverk på nätet. Undvik också att platstagga bilder.

Sju av tio svenskar använder sociala medier och så här års är det många som lägger upp semesterbilder i sina flöden. Barn och unga är allra mest aktiva. Men det finns indikationer på att tjuvar spanar efter inbrottsobjekt på nätet.

Att vara närvarande på nätet är en självklarhet för många. Sju av tio besöker någon gång sociala nätverk, och nästan hälften gör det dagligen, visar statistik från stiftelsen .SE.
Unga tillhör den grupp som använder sociala medier mest. Matbilder, träningsbilder och selfies på Facebook, Instagram och Snapchat. Kommentarer och bilder direkt från lantstället eller bilsemestern. Och detta sammantaget ger information om att vi inte är hemma.
– Man ska inte vara rädd för att använda sociala medier, men tänk på att bilderna kan ses av vem som helst om du inte har reglerat det i dina sekretessinställningar, säger Caroline Uliana, informationschef på If.
Förra året anmäldes omkring 22 400 bostadsinbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Försäkringsbolaget If har fått flera indikationer på att tjuvarna spanar efter värdesaker och tomma bostäder på nätet.
Sett till att yngre är de flitigaste användarna av sociala nätverk är det bra att tala med familjens barn och tonåringar om vad de publicerar.
– En bild från midsommarfirandet på landet eller stranden i Grekland är kul att lägga ut, men kan locka tjuvar om fler än bara dina vänner kan se den. Med hashtaggar kan man dessutom nå ut till många fler än sina egna följare. Det är viktigt att alla i familjen förstår det, säger Caroline Uliana.

DSC_0068

BORTAVARO. Enligt en undersökning från If gjord i mars 2015 med 3 583 respondenter kommer hälften av svenskarna att tillbringa större delen av sommarsemestern borta från hemmet.

Tänk på det här när du använder sociala medier på semestern:

> Håll koll på dina sekretessinställningar. Bestäm dig för vilka inlägg som ska visas för bara dina vänner och vilka som kan synas hos en bredare krets.

> Undvik att platstagga bilder på Facebook och Instagram, alltså att med en tagg visa var bilden är tagen i samband med att den läggs upp i sociala medier.

> Tala med de yngre familjemedlemmarna om hur de använder sociala medier, för att det inte ska få oönskade konsekvenser.

> Lägg upp dina semesterbilder i sociala medier när du har kommit hem igen.

> Visa inte dina värdesaker i sociala medier.

> Tänk efter innan du gör en statusuppdatering eller lägger upp en bild när du är bortrest.

 

 

 

Leave a Reply