Fritt fram för Askersundsantikt

Klubban svingas i Askersund i augusti. 
Den 1 augusti hålls en av Sveriges största antikmässor i hamnen i Askersund, dessutom utan entré.
Upphovsmannen Eric Lind, med auktionskammare och flyttföretag i staden, betonar avgiftsfriheten. ­
– Det började med att vi hyrde ut till en mässa som tog ut en entréavgift av besökarna. Men då blev jag utskälld av Askersundsbor av just det skälet. Därför satsade vi själva och valde då att slopa det impopulära inträdet, förklarar Eric.
evenemangsbildantikmarknad
Antikt och kuriosa drar en stor publik. 
Sedan dess har evenemanget växt stort, med en auktion mitt på dagen som höjdpunkt.
– Vi ”sparar” intressanta objekt under hela året, exempelvis emaljskyltar, för att kunna ropa ut särskilt lockande föremål just den dagen, framhåller han.
I övrigt dukas en hel kilometer marknadsstånd fram. Där finns såväl klockrena antikviteter som sådana föremål som brukar benämnas ”kuriosa”. Cirka 160 säljare brukar delta. Totalt brukar evenemanget locka runt 10 000 besökare.
 Antikmarknad Knallar - Fotograf Eric Lind
 Marknaden har fått alt mer kuriosa. 
Kuriosan ökar, konstaterar Eric och filosoferar lite kring om det blivit läge att byta namn på arrangemanget, till något som mer betonar just den delen av marknadsutbudet. I år är det dubbeldussinjubileum, i och med att marknaden hålls för 24:e året.  
Jämförelser med exempelvis Noras antikdagar, som arrangeras ungefär en månad tidigare, är oundvikliga. Men Eric håller på ”sitt” evenemang och menar att även om mer pengar ofta omsätts i Nora, lockas vanligtvis fler personer till Askersund.
Avsaknaden av inträde försvarar han fortfarande. Det fastän det med åren och marknadens ökade popularitet blivit allt mer arbete och kostnader. Att arrangera antik- och kuriosamässan i Askersund kostar på, men är också mycket roligt, avslutar han.
Av Yngve Lind

 

Leave a Reply