Rudskogadag i jordgubbslandet

Teknikdagen i Rudskoga är mycket mer än bara maskiner

Trädgårdsnäring är temat på årets teknikdag i jordgubbsodlardistriktet Rudskoga, sista söndagen i juli.

Evenemanget, som växt med djur och hantverk, visar i år även hattmodist, tunnbindare och ullgrisar.
– Vi försöker få hit en Tesla, elbilen med prestanda som en vanlig bil, avslöjar Nisse Järnbro, ordförande i arrangerande Rudskoga hembygdsförening. I år hålls arrangemanget för sjuttionde året, som vanligt vid hembygdsgården vid väg 204.
rud1
Från början handlade det mest om gamla traktorer och redskap, vilket främst lockade män, medger han. Efter hand har arrangemanget dock utvecklats med något för alla kön och åldrar. I år visar exempelvis en tunnbindare upp sitt hantverk, liksom en hattmodist. Även djur förevisas och årets främsta attraktion kan bli ullsvin, förutom arbetshästar.
Dessutom blir det loppis, marknad, servering och barnaktiviteter, plus byggnadsvård. I år har temat mycket stark koppling till Rudskogabygden: jordgubbsodling och trädgårdsnäring, verksamheter som burit frukt och bär i trakten lång tid. Och så blir det musik. Tiotalet personer är engagerade året om och hundratals under själva teknik-dagen.
Vid bra väder kan över 3 000 lockas till arrangemanget, som är Kristinehamn kommuns största endagarsarrangemang. Nisse rapporterar även om nyttan med intäkterna:
– De går till bygden, såsom en gång- och cykelväg. Dessutom har hembygdsföreningen, som samlar hälften av socknens 700 invånare, kunnat bjuda skolans barn på en skidresa.

 

rud6
rud5
 Hantverk och teknik samsas på Rudskogas stora dag.

 

rud3rud4
Musik, teknik och trivsel är viktiga när Rudskoga bjuder in.

 

av Yngve Lind

 

Leave a Reply