Historisk riddarvecka i Hova

Årets Riddarvecka i Hova startar den 4 juli och håller på fram till den 12 juli. 

Besökarna bjuds på Nordens största dagliga riddarkortege och tornerspel. Hovaborna går man ur huse, klär sig i medeltidskläder och inbjuder alla att delta i festen. Varje kväll startar med en riddarkortege från Hova torg till tornerspelsplatsen. Riddarna drabbar sedan samman med frustande hästar i ett historiskt tornerspel som har anknytning till slaget vid Hova 1275.
Gycklare och eldslukare förgyller kvällen med sina upptåg.

 

Barnen har fått ett eget riddarland. Här kan man tumla runt i riddarborgen, tillverka egna medeltidssaker med mera. Under dagens lopp besöker riddare, teatergrupper och gycklare Riddarlandet, till stor glädje för alla små prinsar och prinsessor. Något besökarna inte bör missa är sagovandringen ”I gycklarnas fotspår”.

 

På hela området är det ett myllrande liv Hantverkare tillverkar och säljer här sina alster. Stadsvakten håller ordning på medeltidsfolket och någon stackare, kanske hamnar i stupstocken en stund. Här finns brinnande stubbar, doftande örter, magiska stenar och mycket annat medeltida att hänge sig åt. Här finns också hela utrustningar att inhandla, för dem som vill byta skepnad för en dag eller vecka i det medeltida Hova.
Varje hel timme är det uppvisning av Herr Harald Stures Compagnie med en kastslunga.
För de som vill äta serverar Ladulås Lada kryddig kålsoppa á la Magdalena med bröd, öl och kaffe. Galne Galten grillas över kolgrillen och serveras med hemlig sallad och kryddade Alströmmare.

 

I ladan uppträder varje eftermiddag en illuster samling gycklare, trollkarlar, riddare, spelmän och upptågsmakare.
För tjugofemte året arrangeras också Riddarsprånget, ett gatlopp genom Hova.

 

av Björn Hallin

 

Leave a Reply