Granbergsdals hytta ger byalaget nytta

Den gamla hyttan med sin idylliska servering är vad utsocknes främst märker av byalaget i Granbergsdal.

Vinsten av den verksamheten låter laget föra en oförtröttlig kamp för att hålla den vackra bygden levande. Granbergsdalarna Karin Varg och Lena Eriksson vet mer om det. Däri ingår exempelvis att göra tidningen Hyttbladet, temakvällar och att bevara hantverkstraditioner. Då används ofta Solhem, Granbergsdals Idrottsförenings, GIFs, lokal. Många är med i både byalag och GIF och föreningarna kan ofta hjälpa varandra. Likaså är det föreningen som driver friskolan ett nav för utvecklingen.

gran2

Kolmilan är tänd.

Något som inte är lika positivt är den försämrade busstrafiken. Framöver krävs dessutom stora investeringar och många frivilliga insatser för att bevara den gamla hyttan. Därför vill Karin och Lena se att fler som bor i bygden är med och utvecklar den.

 

gran3

Hyttlopp

– De är så välkomna, byalaget är som en stor familj, menar Lena, som talar av egen erfarenhet som inflyttad.
Samtidigt menar hon och Karin att intresset måste vara ett eget val och många kanske flyttar till Granbergsdal just för att få lugn och inte behöva engagera sig. Karin, infödd granbergsdalare, håller med och pekar även på positiva utvecklingslinjer:
– Ett generationsskifte är på gång. Unga barnfamiljer flyttar in och det är bra för skolan.
– Granbergsdal har charm, menar Lena. Duon enas om att det är värt att bo där, trots nackdelar som usla kommunikationer.

 

gran4Daniel Eriksson hugger stock

 

av Yngve Lind

 

Leave a Reply