Lunedets countrygala redan en framgång

Countrygalan har redan fått stor uppslutning från countrypubliken och nästa år utökas galan till två dagar. Festivalområdet byggs upp kring restaurangen och caféet i Lunedet.

Countrygalan på Lunedet som arrangeras den 4 juli har fått en flygande start. Trots att det är första året som galan anordnas har biljettförsäljningen gått över förväntan och blir det bara bra väder väntas publiktillströmningen bli riktigt stor.

Festivalområdet byggs upp runt restaurang Stallet och caféet. Här finns det gott om utrymme och vill det sig riktigt bra får upp mot 3 000 besökare plats.
– Så många kanske det inte kommer men når vi 1 500 besökare är vi mer än nöjda, säger Camilla Hammarbäck på Lunedet.

I början av juni hade redan 600 förköpsbiljetter sålts och det tyder på att besökssiffran kan bli väldigt bra. Över 100 husvagnar har också bokat plats och Lunedets alla stugor bokades tidigt när det blev klart att countrygalan skulle bli verklighet.

Camilla, som driver restaurangen och campingen i Lunedet, har samarbetat med Linda och Peter Dahl i bandet Whisky and Dynamite med att bygga upp den nya countryfestivalen. Sex band är inbokade och här märks bland annat Whisky and Dynamite, ett bluegrassband från Degerfors/Karlskoga. De bildades inför en 60-årsfest en gång och blev ett storsäljande band. Bandet upplöstes för fem år sedan men nu återuppstår de i samband med countrygalan men det är bara en engångsföreteelse.

Andra band är Four Leaf Clover som vunnit country-SM liksom Don Redmon från Finspång. Han är känd för att ha en magisk röst och som tillsammans med sina bandmedlemmar spelar country i honky tonk-stil. Norska Arly Karlsen & Sons, Spinning Jennings, Old Barrels och Nasco Brothers kommer också att stå på scenen.

Det bjuds inte bara på countrymusik. Det blir även en hel del kringaktiviteter. Teatergruppen Hudson Bay uppträder klädda i tidstypiska kläder med cowboyanknytning och här får publiken även chans att prova på att kasta både lasso och yxa och titta på duelluppvisningar. Raymond Mattiasson, känd som countrytrubadur spelar under dagen på festivalen och värmer upp publiken.

För de minsta kommer det att finnas en hoppborg och givetvis går det att både äta och dricka gott under arrangemanget. För att gästerna ska kunna sitta och äta utan att bli blöta om vädret visar sig från sin sämsta sida sätts en stor pergola med tak upp.

Redan nu finns planer på att återkomma med countrygalan nästa år men då utökas den från en till två dagar.

Förutom countrygala bjuder Lunedet den 14 juli på grillbuffé och den polska countryrockgruppen Jo & Lazy Fellow. De turnerar över hela världen och spelar bland annat covers av Johnny Cash, Dolly Parton, Michael Jackson och The Beatles men först och främst spelar de sin egen musik. Den 17 juli kommer Erika Jonsson från Kil som bland annat gjort sig känd för inspelningen av Värmlands Visa som spridits som en löpeld i sociala medier. Hon spelar musik som hon beskriver som ”svängig country med inslag av rockabilly”.

Under sommaren körs också en räkbuffé med underhållning av en trubadur varje onsdag och på lördagar bjuds det på grillbuffé.

av Björn Hallin

 country1_juni-15

Linda spelar både i Whisky and Dynamit och är med och arrangerar countrygalan.

Leave a Reply