Sanningens ögonblick för husägaren

Måla om fasaden och skrubba trädäcket

Alla som äger ett hus råkar förr eller senare ut för att måla om huset. Det kommer man att få göra åtminstone några gånger i livet. Det enklaste är att leja bort jobbet men de flesta väljer att göra det själv, åtminstone om inte huset är alltför stort.

Färgdoktorn Roger Skyllberg från Jotun, t h, och butikschef Johnny Martinsson vid en av Coloramas färgdagar.

P1010370

Det som kanske är roligast är själva målningen men det är bara en liten del av jobbet. Innan man kommer så långt gäller det att lägga ner en hel del tid på förarbetet. Ju mer noggrant det görs, desto bättre blir slutresultatet.

Så här års är det främst två stora projekt som husägarna brukar ge sig i kast med. Att måla om huset eller att bättra på uteplatsens trädäck. Bägge sakerna kräver både noggranna förberedelser och en hel del kunskap.
Caroline Holmqvist på Colorama får ofta svara på frågor om vilken färg som ska användas och vilken pensel eller borste som är bäst.
Hon råder alla att satsa ordentligt på förarbetet. Vad gäller trädäcket på uteplatsen ska det först av allt rengöras ordentligt. Bäst är att använda en terrassrengöring som tar bort smuts, fett och sot och som också bleker träet och tar bort gammal olja.
– Låt terrassrengöringsmedlet verka en stund. Skrubba sedan ordentligt och skölj därefter med vatten, råder Caroline. Men använd inte en högtrycksspruta. Då trycker man bara in vattnet i träet.

Rengör ordentligt

Det finns speciella tvättborstar att köpa men det går även att använda en kraftig rotborste på skaft. En ordentlig rengöring gör inte bara att trädäcket ser bättre ut, rengöringen gör också att träoljan eller lasyren tränger in bättre.
Efter den noggranna rengöringen ska trädäcket oljas eller laseras in och det ska göras när träet har torkat ordentligt. Stryk ut oljan tunt och skulle det behövas så stryk ytterligare ett lager olja på de ställen som torkat in ordentligt. Men stryk inte ut för mycket olja. Då bildas en film som blir klibbig och som inte är så trevlig att gå barfota på.

Underarbetet viktigt

Det andra stora projektet är att måla om huset. Med åren kan färgen släppa, fasaden blir smutsig och blekt.
På samma sätt som med trädäcket är underarbetet även här det viktigaste. Lägg ner några timmar extra och arbetet lönar sig i slutänden.
– Tvätten av fasaden är det viktigaste, säger Caroline. Tänk på hur smutsigt ett fönster kan bli. Samma sak gäller fasaden.Målartvätten gör att ytan både rengörs och mattas ner vilket gör att färgen fäster bättre. Gammal färg tas bort med en skrapa. Borsta också med en stålborste för att få bort uppstickande och lösa träfibrer.
På husets norra sida kan det genom åren bildas alger eller sporer och de måsta tvättas bort med ett desinfektionsmedel. Om inte det görs kan det växa mögel senare genom det nya färgskiktet.
– När rengöringen är klar är det viktigt att fläckgrunda på det bara träet, säger Caroline. Att stryka grundfärg på gammal färg gör däremot ingen nytta.När allt detta är gjort återstår det som många tycker är roligast – att måla med den slutliga färgen.
– Vilken färg som ska användas och som passar bäst kan vi ge råd om. Det är viktigt att följa vad färgleverantören rekommenderar, avslutar Caroline.

Caroline Holmqvist visar vägen in till en välfylld tapetavdelning.
Fr v Anette Carlsson, Caroline Holmqvist och Erika Frisk ger goda råd både vad gäller uppfräschning av trädäcket eller det mer omfattande jobbet att måla om huset.

P1010437P1010434

 

 

 

 

 

 

 

 

Några snabba tips

1. Det första är att skaffa rättmålarutrustning. Vilka penslar eller rollers behövs? Stege eller byggställning? Det kanske behövs skyddspapper, tejp och färgtråg. Gör en lista och fråga färghandlaren.

2. Välj ingen billig färg. Du spar några kronor på kort sikt men kanske behöver måla om huset desto snabbare.

3. Välj färg från vilket underlag det är. Plåt och trä kräver olika behandlingar och färger.

4. Rengöringen är tråkig men måste göras. Lägg ner några timmar extra på att få ett bra underlag, det lönar sig mångdubbelt i slutändan.

5. Ett tunt lager färg kan se ut att täcka bra men rekommendationen är att lägga på ganska mycket färg. Kontrollera att du följer åtgångsrekommendationen på burken. Skillnaden syns om några år.

6. Kolla om det lönar sig att anlita en målarfirma om huset är stort. Att måla om ett hus omfattas av ROT-avdraget.

7. Även efter målningen kan fasaden behöva rengöras regelbundet. Fråga när färgen köps.

Text Björn Hallin
Foto Marita Olén Widenberg

Leave a Reply