OBM-gruppen – gör din husaffär säker

Göran Rönnerfjäll driver OBM-gruppen i Karlstad.

– Om du vill sälja ditt hus på ett snabbt och säkert sätt utan krångel eller köpa ett hus med trygghet, då ska fastigheten självklart vara besiktigad, menar Göran Rönnerfjäll, som driver OBM-gruppen i Karlstad sedan 2008.
OBM-gruppen i Karlstad arbetar i Värmland, Dalsland och delar av Närke med Mariestad som sydligaste utpost.

OBM-gruppen utför överlåtelsebesiktningar, energideklarationer, fuktutredningar, krypgrundsundersökningar och ventilationskontroller. Radonmätningar och utredningar är ett annat verksamhetsområde.
– När det gäller ventilation, så gör vi även installationer av olika typer av ventilationssystem med återvinning.

DSC00836Besiktning = säkerhet
Idag är de flesta hus som säljs besiktigade. Köparna är medvetna om de risker, som finns i att köpa ett hus, som inte kontrollerats i alla avseenden.
– Säkerheten i affären höjs naturligtvis avsevärt om vi  eller  annat besiktningsföretag gått igenom fastigheten från tak till grund. För en icke byggnadskunnig köpare är det svårt att upptäcka fel, som inte syns på ytan.
OBM-gruppen har avtal med de flesta större mäklarna och via mäklaren blir det billigare för säljaren att göra en besiktning.
OBM-gruppen har också en ansvarsförsäkring, som håller säljare och köpare skadeslösa mot fel, som inte besiktningsmannen upptäckt.

DSC00887

Besiktningen är väl investerade pengar
– Om du som köpare ser saker, som du funderar över, är det bara att checka dessa mot punkterna i besiktningsprotokollet. Våra besiktningsmän är noggranna och kunniga och det är lika bra att säga det direkt – vi får sällan helt ”blanka” protokoll. Inget hus är helt perfekt. För säljaren blir resultatet av besiktningen en gyllene möjlighet att ordna till felen och bjuda spekulanterna på en bättre produkt. Jag menar att kostnaden för besiktningen är väl investerade pengar. Ett besiktigat hus säljs ofta till ett högre pris!
Eftersom OBM-gruppen har avtal med de flesta försäkringsbolagen, kan man även koppla en ”dolda-felförsäkring” till besiktningen. Då är säljaren försäkrad för dolda fel under tio år.
– Om vi besiktigat fastigheten, kan du som köpare få en genomgång på plats med vår besiktningsman, som förklarar vad som står i protokollet.

Fuktskador toppar
Göran Rönnerfjäll säger att fuktskador är det vanligaste felet idag. Det är extremt viktigt att våtutrymmen är gjorda enligt branschrekommendationer och av auktoriserade företag.
– Idag godkänner försäkringsbolagen sällan skador, som uppstått på grund av amatörmässigt utfört arbete. Även auktoriserade företag kan göra fel, men då finns det försäkringar som täcker.

DSC00872

Avancerad teknik ger besked
Om man har dålig lukt i huset kan det bero på flera orsaker, men det kan kontrolleras med avancerad teknik.
– Vi kan ta några dammtussar i fastigheten och med de som underlag kan våra laboratorier visa på orsakerna till den dåliga lukten.
Just nu har OBM-gruppen årets högsta arbetsbelastning.
– Det är högsäsong för närvarande, så väntetiden kan bli upp mot två veckor, men normalt så är vi på plats inom en vecka, så välkomna att höra av er, så bokar vi en tid för besiktning!

 

Av Anders Björklund

Leave a Reply