Odla ett lyckligt liv i sta´n också

STADSODLING. Odlande stadsbor uppskattar vardagen mer än andra.

Att odla grönt handlar om mycket mer än att spara pengar. Det handlar om välbefinnande. Men kan odling verkligen ge oss ett lyckligare hemmaliv även om odlingsytan är liten? Svaret är ja.

YTBRIST. Största utmaningen med att odla i tätort är att hitta utrymme, särskilt för den utan balkong.

kryddor

Det är IKEA som undersökt odlingsstilen hos stadsbor i olika städer. Och helt klart är att odling är en hobby eller ett tidsfördriv för ganska många stadsbor.

Undersökningen visar att anledningen att man odlar i sta´n är flera. Några odlar för att det är kul och dekorativt i hemmet. Eller för att ha färska grönsaker när man lagar mat. Andra ser odlingen som ett sätt att göra hemmet mer levande. Faktum är att sex av tio personer i städerna bjuder in naturen till sina urbana hem och kvarter.

Undersökningen visar dock att det finns många hinder för odling i sta´n. Bland dem som inte odlar växter hemma, säger ungefär hälften att det är något som de skulle vilja göra. En orsak till att de inte kommit igång är brist på tid, något som är konstant hos stadsborna. En annan är avsaknaden av gröna fingrar.

Men den största utmaningen för stadsodling brist på utrymme. Alla har inte balkong, vilket annars är den vanligaste platsen för stadsodling. Dessutom bor inte alla i ett klimat som tillåter odling utanför fönstret.

Som tur är visar undersökningsresultatet på att även odling av den enklaste växt i hemmet kan vara lika tillfredsställande som att ha en egen trädgård. För odling medför många fördelar. Från tillfredsställelsen av att pyssla och ta hand om något till känslan av att äta det vi har odlat.

GODAST. Ett av del främsta skälen till att odla är att egenodlat smakar bättre.

durkslag

Oavsett om det är glädjen över att knapra på något hemodlat eller över att se något som man har planterat växa och frodas, så uppger faktiskt stadsodlarna att de uppskattar vardagen mer än andra. Och detta trots att deras vardag är lika stressig som andras.

 

blomma

Främsta skälen till att odla

> 46 %   ”Det är kul att odla”
> 37 %   ”Det är ett sätt att dekorera hemmet”
> 32 %   ”För att ha färska varor när jag lagar mat”
> 30 %   ”För att ha något levande hemma”
> 29 %   ”Egenodlat smakar bättre”.

Källa: Life at Home Report, IKEA.

 

 

Leave a Reply