Sivert och Ingalill firar 40 år på Klockargården

Ingalill och Sivert startade Klockargårdens Handelsträdgård för 40 år sedan. Nu firar de jubileum med festligheter den 16 maj.

Våren har kommit till Värmland och det märks inte minst på Klockargårdens Handelsträdgård i Visnum söder om Kristinehamn. Här är växthusen fulla av pelargoner, penséer, kryddväxter och massor av perenner. I år firar handelsträdgården 40-årsjubileum. Det kommer att märkas om ett par veckor med ett festligt arrangemang med ägarparet Sivert och Ingalill Andersson i spetsen.

Sivert är gammal bondpojk från Rudskoga och arbetade som ung på Albin Marin i Kristinehamn och körde dessutom lastbil. Men tanken på att satsa på något eget fanns redan då.
– Jag tror att det ligger i släkten att ha en egen verksamhet, säger Sivert.
De tankarna blev verklighet när chansen kom att köpa det som senare skulle bli Klockargårdens Handelsträdgård. Då, 1970, var det bara ett litet torp med en ladugård bredvid Visnums kyrka. Sivert och hustrun Ingalill slog till och köpte stället. Fem år senare satsade de på några små hus för att driva upp växter i, samtidigt som de började med frilandsodling.

Runt 2 000 amplar hänger det i taken hos Sivert.

DSC_1286

Utökade

Det var det året som blev starten på det som idag är Klockargårdens Handelsträdgård. I slutet av 1970-talet utökade de domänerna och köpte loss en bit mark från kyrkan. Det var då de satsade på att bygga drivbänkar och ett litet växthus och började driva upp utplanteringsväxter. Samtidigt hittade de ett större växthus i en annons.
– Vi hittade det utanför Stockholm och det var relativt nytt. Vi köpte det på rot och fick montera ner det och köra hem det till Visnum, berättar Sivert.
– På den här tiden fanns det inte så många som sålde växter, berättar han. Bygden här var livlig och i Bäckhammar byggdes det för fullt kring bruket och det växte upp villor. Samtidigt fanns det betydligt fler lantbruk och bygden var full av liv.
Nu hade verksamheten utökats med det 600 kvadratmeter stora växthuset och det betydde mycket för den fortsatta verksamheten. Sedan utökades handelsträdgården ungefär vart femte år med ytterligare växthus. Idag finns det fem stycken och på 3 000 kvadratmeter odlas det blommor som planteras nya i krukor och amplar.
Kunderna kommer främst från närområdet på en radio om cirka fem mil. Riksväg 26 betyder mycket eftersom handelsträdgården bara ligger ett stenkast från den starkt trafikerade vägen. Många som har vagarna förbi stannar till och köper utplanteringsväxter eller vad de nu behöver.
– Vi har kunder både från Stockholm, Göteborg och andra städer som åker förbi här. Det är enkelt att stanna till och köpa lite plantor och sedan åka vidare hem eller kanske till sommarstugan. Vi har också en trogen kund som varje år åker hit från Hammarö. De tar det som en lagom utflykt samtidigt som de hittar vad de behöver till trädgården, skrattar Sivert.

Intresset för växter som går att äta blir allt större. Här har Sivert en kruka med purjolök.

DSC_1300

Tusentals

I växthusen trängs så här i början av säsongen massor av perenner. Här finns närmare 20 000 pelargoner och i taken hänger runt 2 000 hängamplar med blommor. Vissa växter har kommit tillbaka efter att ha varit lite bortglömda. Det gäller bland annat dahlior. Det vanligaste är att dahlior odlas från knölar men på Klockargården förökar man dem med sticklingar vilket inte är så vanligt.
– Vi har många varianter och färger bland våra dahlior, säger Sivert.
Andra blommor som kommit tillbaka mer eller mindre är lobelia och petunior.Eftersom det blivit allt mer populärt med amplar har hängpetunior tilldragit sig allt större intresse bland kunderna.

Matnyttigt

Något som också blivit mer populärt är mer matnyttiga växter. Många vill odla tomater och gurka själva. Ett litet potatisland med färskpotatis lagom till midsommar och en stor kruka med gräslök är det också många som satsar på.
– Det är också intressant att odla paprika, sparris, purjolök samt kryddväxter som rosmarin, persilja och dill, säger Sivert. Det är fler och fler som vill veta vad de äter och kan de odla själva så vet de ju vad de får.
Klockargården har varje år haft en trädgårdsdag i maj och i år kan alla trädgårdsintresserade åka till Visnum den 16 maj då det blir lite extra festligt på Klockargårdsdagen som den kommit att kallas. 40-årsjubileet kommer att firas med musik och det bjuds på kaffe med ostfralla. För barnen blir det ponnyridning och några säljare kommer på besök och de kommer att erbjuda bland annat rökt fisk. Handelsträdgården kommer att satsa på flera attraktiva erbjudanden i växtsortimentet.

DSC_1282

av Björn Hallin

Leave a Reply