Picasso-sommar i Kristinehamn

Skulpturen sedd från vattnet under uppförandet, 1965. © Succession Picasso/BUS 2015. 
Foto: Mats Holmstrand

Jubileumsutställningen med  PICASSO  NESjAR  JACQUELINE  har vernissage  lördagen den 16:e maj på  Kristinehamns Konstmuseum. Där visas  originalverk av Pablo Picasso och Carl Nesjar, som skildrar tillkomsten av Picassoskulpturen  i form av skisser, målningar, foton och modeller. På midsommarafton för 50 år sedan (1965) skedde invigningen av skulpturen.  Utställningen är en del av allt firande som sker mellan 13/5 – 13/9 under Picassosommar 2015.

Carl Nesjar och Pablo Picasso med gasmask. © Carl Nesjar/BUS 2015

nesjar_picasso_gassmaske059_nr

I Kristinehamns skärgård står en av Pablo Picassos första monumentala skulpturer Kvinnohuvud (Tête de femme). Att den 15 meter höga skulpturen hamnade just här är något av en slump och mycket tack vare Kristinehamnskonstnären Bengt Olson.

Hösten 1963 träffar Olson den norske konstnären Carl Nesjar på en liten landsväg utanför Paris. Det visade sig att de båda konstnärerna bott i samma lilla by utanför Paris några år utan att ha träffat på varandra. Nesjar bjuder hem Olson och berättar att han just nu jobbar med Pablo Picasso. Nesjar berättar att Picasso aldrig fått göra några monumentala verk, då han är så dyr att ingen stad eller land har råd att köpa ett monumentalt verk av honom. Därför, berättade Nesjar, så har Picasso bestämt sig att skänka bort denna möjlighet. Då Nesjar är betong- och sandblästringsspecialist så jobbade dessa herrar ihop. Nesjar pekar på en modell och berättar att den skulle kosta 150 000 kr att få 15 meter hög och att New York eventuellt är intresserade. Olson frågar om han inte kan få ta med sig den modellen till Sverige och försöka få den såld där. Det fick han, men det var snabba ryck då New York kanske ville ha den.

Märkvärdigt erbjudande
Olson åkte till sin hemort Kristinehamn. Några dagar innan jul ringer han upp dåvarande stadsfullmäktiges ordförande Göte Berg, som förstår att detta var ett märkvärdigt erbjudande. De bokade tid dagen efter, två dagar innan julafton och alla från stadsfullmäktige kom. Olson fick ordet, visade modellen och avslutade med att säga
– Om det nu är så att Picasso väljer Kristinehamn framför New York, vem av er vågar då säga nej till framtiden?
Göte Berg tog snabbt klubban och sa:
– Ja, om det nu är så ska väl för fan inte vi säga nej till det?”
Nej, sa resterande kring bordet och så drämde han klubban i bordet.
Midsommar 1965 invigdes skulpturen på Strandudden, där hon än idag står och blickar ut över Vålösundets inlopp. Hela berättelsen om skulpturen och huvudpersonerna i hennes tillblivelse kan ses i utställningen Picasso, Nesjar, Jacqueline på Kristinehamns konstmuseum   16 maj – 13 september 2015.

Picasso, Kristinehamn.

Picasso, Kristinehamn.

17003_ban_8077_12

Tête de femme, 1965. © Succession Picasso/BUS 2015. Foto: Mats Holmstrand.
Picassos skulptur. © Succession Picasso/BUS 2015. Foto: Silversund

 

Leave a Reply