Många av våra gamla möbler håller betydligt högre kvalité än dagens möbler. Genom att lämna in din soffa eller fåtölj hos en tapetserare bevarar du samtidigt en bit av vårt kulturarv. Om den kläs om på rätt sätt har du en i princip helt ny möbel som håller i många år framöver.
Utbildning i möbeltapetsering är ett måste för att kunna bemästra alla moment som krävs för att stoppa och klä om en möbel på rätt sätt.
MNytts utsände har gjort ett besök hos Ivy Oskarsson som lägger ner sin själ i det tidskrävande hantverket.
Ivy Oskarsson föddes i Danmark och växte upp i Tyskland med en tysk pappa och en dansk mamma. Hon började arbeta som barnpedagog i Tyskland 1993 och gjorde det fram till 2003.
Tankarna om en annan yrkesbana hade funnits en tid och hon insåg att hon ville göra någonting annat.
– Möbler har alltid varit en hobby för mig, så jag beslutade mig för att gå en möbeltapetseringsutbildning i Danmark, säger Ivy.
Utbildningen varade fyra år i Skive. I samband med detta träffade hon sin blivande man, Jan Oscarsson, som gick på sadelmakeriskolan i Tärnsjö.
Efter att Ivy hade gått klart utbildningen och erhållit sitt gesällbrev fick hon sitt första barn. Familjen bestämde sig nu för att flytta till norra Danmark, där Ivys släkt bodde.
I Fredrikshamn började hon arbeta på ett litet möbeltapetseringsföretag, där hon arbetade med bland annat renovering av möbler på kungaskeppet ”Dannebrogen”.
2012 flyttade familjen Oskarsson vidare till Karlskoga där maken fått jobb. Jannes mormor och morfar drev tidigare den gamla anrika klädbutiken Larsson & Cammerud, så han hade en tidigare koppling till staden.
När de kom hit gick Ivy på Bild & Formlinjen på folkhögskolan under ett år.
En dag när Ivy gick till en möbeltapetserare i Karlskoga för att köpa lite material till en möbel, berättade han att han snart skulle gå i pension. Båda tyckte att det var tråkigt att det inte skulle finnas någon möbeltapetserare i Karlskoga längre och han undrade om inte Ivy hade lust att starta upp en egen verkstad? Ivy tände på idén, och därefter hyrdes en källarlokal. Lite för skojs skull började Ivy med möbeltapetsering, men uppdragen blev fler och fler. I samma veva slutade Janne sin anställning och de bestämde sig för att satsa fullt ut på egen verksamhet. Jan som varit fotograf nästan hela livet hade redan företaget ”Real life photo” och Ivy satsade nu helt på möbel-tapetsering. Lokalen de skaffade var tänkt att fungera både som ett galleri och verkstad.
– Vårt gemensamma motto är att lägga största vikt på kvalitet. Jag började renovera möbler till försäljning, men det visade sig att jag fick så mycket att göra, så jag fick svårt att hinna med allting, säger Ivy.
Ivy fokuserar nu endast på uppdrag att renovera möbler åt andra. Möbeltapetsering är ett väldigt tidskrävande hantverk.
– Här i Sverige är folk väldigt noga med att det ska vara kvalitet och det är bra för jag vill inte gå genvägar. Möblerna skall vara ordentligt gjorda från grunden. Lägger man ner pengar på renovering ska det vara ordentligt gjort. Som tur är finns det många människor som tycker att det är värt att få sina gamla ärvda möbler iordninggjorda, säger Ivy.
Förutom renoveringar av möbler gör hon också bilinredningar. Janne hjälper till ibland, då han är utbildad sadelmakare.
Ivy håller också kurser i möbeltapetsering en helg i månaden. Mellan 4-5 personer tar hon in vid varje kurstillfälle och alla får ta med sig egna möbler som ska renoveras.
Så titta efter vad som redan finns där hemma. Ofta kan en tråkig gammal möbel förvandlas till din nya favoritägodel med lite nya ideér och lite färg, avsluta Ivy.
Själv tänker utsände reportern ta med favoritfåtöljen till nästa kurstillfälle i maj.
av Alexander Widenberg. Foto: Jan Oscarsson