Steve har satsat på klassisk byggnadsvård

Steve Hägglund har skapat ett spännande utflyktsmål för alla som är intresserade av byggnadsvård. Idag hittar kunder från hela Sverige hit.

Strax utanför Hallsberg några hundra meter från samhällets gamla kyrka har Steve Hägglund skapat ett utflyktsmål för alla som är intresserade av byggnadsvård. Här kan de som är ute och letar efter gamla byggnadssaker hitta det mesta, allt från äldre dörrar och fönster till gamla spisar och kakelugnar. 

På ladans faluröda vägg sitter en gammal dörr under skylten med Klassisk byggnadsvård.

Dörr på vägg

Steve Hägglund har arbetat med byggnadsvård i många år. Redan 1995 startade han Byggnadsvårdscentrum i Hasselfors. Då hade han arbetat med fastigheter länge och hade en gedigen bakgrund. Lokalerna i Hasselfors passade honom ypperligt med en stor lada där han fick god plats för sina saker.
– Det var ett väldigt bra läge i ett anrikt samhälle, nästan lite nostalgiskt, säger Steve.
Han fick många förfrågningar från folk som hade lite äldre stugor, där de hade svårt att hitta passade grejer när de skulle bygga om eller rusta upp huset. Hos Steve  hade de chansen att hitta vad de letade efter och lokalerna var välfyllda med äldre dörrar och fönster.
– När folk ringde mig kunde jag stå till tjänst med grejer med bra kvalitet, säger Steve.
Han åkte runt i bygderna och fick tag på äldre grejer som stod på logar och vindar och samlade damm. På kort tid fick han ihop ett stort lager av gamla inredningsdetaljer och en rad godbitar från till exempel gamla verandor och äldre snickerier och allmogesaker.
Numera har Steve flyttat verksamheten från Hasselfors. År 2005 kom han till sina nuvarande lokaler på Berga gård i Hallsberg. Eftersom han redan bodde i Hallsberg slapp han i fortsättningen att pendla till Hasselfors och sparade på så sätt både tid och energi.

I ladan på gården har Steve fortsatt att bygga upp sin verksamhet och ryktet om hans välfyllda lokaler har spridit sig över hela landet.
– I de här gamla sakerna är det verkligen kvalitet, långt ifrån det som produceras idag, menar Steve. Det är saker som använts under många generationer och som målats och underhållits med rätt färg vilket gjort att de hållit sig. Idag används ofta fel färg och mycket tillverkas i plast, säger Steve.
Steve tipsar om att vill man vara rädd om sina snickerier så är det enklaste att använda beprövad linoljefärg. Det är enkelt att underhålla. Bara att rengöra, skrapa bort eventuella färgflagor och sedan måla på nytt.

                                                             Här finns en mängd beslag av alla de sorter.

Beslag

Många husägare är intresserade av att hitta äldre saker som de kan använda på sina hus. Många har anammat grundtanken att återvinna så mycket som möjligt och söker därför efter snickerier som är hantverksmässigt gjorda. Det gäller oftast saker som är tillverkade fram till och med 1940-talet. Sedan blev allt mer industrimässigt tillverkat, nya färger lanserades som många gånger förstörde mer än vad de tillförde kvalitetsmässigt.
Hos Steve kan kunderna få tag i mycket. Här finns en mängd spegeldörrar och pardörrar, spröjsade fönster och massor av beslag, handtag och gamla lås, bakugnsluckor och den som är ute och letar efter en äldre vedspis har en del att välja bland.

Den som är ute och letar efter ett äldre fönster har stora chanser att hitta det hos Steve.

Dörrar

Idag kommer kunderna från hela Sverige men mest från Mellansverige.
– Ungefär 90 procent av kunderna kommer hit från området utanför Hallsberg och här hittar de lite av mycket, säger Steve.
Steve har även en egen verkstad där han renoverar bland annat gamla fönster och dörrar och sätter dem i skick så att det bara är att montera in dem hemma hos kunden.
Han har egen skog och det betyder att Steve kan erbjuda kilsågade golv som tillverkas på det gamla hederliga sättet.
– Det bästa är att lägga plankgolvet ena året och sedan låta det torka färdigt och sedan binda ihop det med dymlingar. Jag använder också handsmidd spik, säger Steve.

VaruSpiken får han tag på igenom att återanvända gammal handsmidd spik och räcker inte det har han kontakt med smeder som smider spik än idag.
Steve har också en liten butik i sina lokaler där han säljer inredningsdetaljer, äldre lampor, köksskåp och en och annan kakelugn.
Många vänder sig till Steve för att dra nytta av hans gedigna byggnadskunskaper och han åtar sig att göra fastighetsbesiktningar och hjälper till när någon är på väg att köpa en äldre fastighet.
– Jag tycker att det är viktigt att berätta och föra vidare de gamla hantverksmetoderna. Idag är många intresserade av att återanvända gamla saker och att bryta slit- och slängmentaliteten och den insikten ska vi ta vara på, avslutar Steve.

Äldre dörrar och fönster trängs i Steves lada.

av Björn Hallin

 

Leave a Reply