Jakobsbergs gård – anrikt hus i Kristinehamn

Skiss av Saxholmen av Wilhelm Leonard Rydberg som bodde på Jakobsbergs gård i slutet av 1800-talet.

Jakobsbergs gård kallades även Herrgården. Jakobsbergs gård byggdes 1848 och det nuvarande huset är från 1870-talet. 

I slutet av 1800-talet bodde konstnären och bankkassören Wilhelm Leonard Rydberg (1821–1903) på gården.
Som 10-åring flyttade han med sin familj till Kristinehamn från Askersund. Som vuxen drev han grosshandel, blev sedan banktjänsteman och i cirka 30 år var han kassör i Kristinehamns Enskilda Bank. Han blev också ordförande i drätselkammaren och 1875 var han med och startade Kristinehamns högre flickläroverk. Musik och måleri var hans hobby. Hans mest kända målningar är Saxholmen och Kristinehamns gamla kyrka.

På 1930-talet ägde Leonard och Julia Linder gården. De kom från Nyttorp i Visnum. Därefter övertog deras söner gården. Sonen Erik blev lantbrukare och bodde på gården med sin fru Britt-Karin och deras barn. Även sonen Gösta med frun Siri bodde här med sina två döttrar. Gösta blev senare landsfiskal. Siri bodde kvar tills hon var i 85-årsåldern.

Under 1970-talet bodde dottern Birgitta med maken Lars-Åke och barn också på gården. Då hade jordbruket lagts ned.

Jakobbergs gård har även varit bostad åt rektorn på Praktiska gymnasiet som ligger strax intill. Huset står kvar idag och innehåller flera bostäder. Det ståtliga tornet är dock numera rivet efter att ha utsatts för tidens tand.

På Kristinehamns bildarkiv visas just nu en utställning med skisser från olika platser som Wilhelm Leonard Rydberg besökt. Utställningen pågår fram till 20 maj.

av Björn Hallin

jakobsbergs2

Jakobsbergs gård har varit en av Kristinehamns mer ståtliga byggnader och huset har anor från 1870-talet. Bilden är tagen 1895.

Leave a Reply