Hos Colorama med Mija Kinning

Mija Kinning gav råd och tips till alla som önskade lite hjälp. Intresset var stort – många var de som köade.

 Tjejkväll  – i inredningens tecken!

Med särskild inbjudan klev undertecknad tillsammans med kollega förväntansfullt över tröskeln till Colorama i Kristinehamn en kväll i slutet av mars. Det vankades tjejkväll med föreläsning av ingen mindre än Mija Kinning, känd från bygglov i TV4, och mingel med tilltugg. Efter föreläsningen skulle även de inbjudna kunna ställa frågor till Mija och få tips och råd.

– Att arbeta som inredare kan liknas med arbetet som scenograf, inleder Mija Kinning sin föreläsning.
Likt en scenograf handlar personlig inredning om att lyfta fram karaktären. Vem är det som bor här? Vad är det som hon/han gillar? Om man hela tiden enbart skulle inreda med det man själv gillade skulle det snabbt bli tråkigt och enformigt.

– Jag älskar människor och deras hem. Under arbetet med bygglov jobbade jag mycket på intuition, och jag kunde verkligen lita på magkänslan, berättar Mija men betonar också vikten av kommunikation. Mija visar ett slags spel, eller verktyg, hon utarbetat för att på ett enkelt och snabbt sätt kunna ta reda på vad kunden gillar.
– Fast enklast var det att få reda på vad de INTE tyckte om, skrattar Mija.

Med hjälp av ett bildspel tar Mija oss sedan med till en rad olika hem där förebilder och efterbilder visar på häpnadsväckande förvandlingar. Vi får veta vilka som bor där, vad de gillar och på så sätt är det lättare att förstå alla praktiska lösningar Mija funderat ut, och varför. Till exempel hur man effektivt kan gömma en TV när man inte tittar på den. Fiffiga gardinuppsättningar som skapar mer ljus, rymd och takhöjd.
– Vill man förnya sitt hem snabbt och enkelt gör man det bäst genom att byta textilier, såsom mattor, kuddar och gardiner, tipsar Mija.

– Det finns inget rätt eller fel när det gäller inredning, försäkrar oss Mija.
Fast ibland kan det bli lite tokigt. Som den gången Mija som ung försökte sig på att måla en matta rosa.
– Den blev lite hård att gå på, skrattar Mija. Men våga prova er fram, våga göra misstag.

colorama3

Efter föreläsningen var det många som köade för att ställa frågor till Mija. Med stort engagemang och djup koncentration gav hon tips och råd till alla som ville. Det var en glad och positiv stämning.

 

 

 

colorama4

Bageri Höghuset i Kristinehamn var också där och hade fixat mingelmaten som bestod av snittar med olika läckra pålägg.

colorama1

Mätta och belåtna och fullmatade med inspiration gav vi oss av hemåt. Kanske man skulle våga sig på att sätta upp den där tapeten tillslut i alla fall?

Av Annica Nilsson

 

 

Leave a Reply