Gör gamla fönster nya!

”Det var bättre förr” är ett uttryck som enligt mitt tycke sällan stämmer, men någon gång råkar man på något där man blir böjd att hålla med. En av dessa få gånger inträffade i förra veckan. Min färd hade gått till Arne Nilsson AB i Storfors där man specialiserat sig på fönsterrenoveringar och energibesparingar av äldre befintliga fönster. Ett gediget utfört hantverk som är betydligt mer sällan skådat idag mot förr. Och ett arbete som skulle visa sig lönande på mer än ett sätt.

Med hänvisning till ordspråket ovan var många gånger råvaran till hantverket också bättre förr, vilket förklarar ett av skälen till varför det lönar sig att renovera äldre fönster i jämförelse mot att byta till nya. Man valde trä med större omsorg där man bland annat var noga med tätheten mellan årsringarna.
– Har du ett hus från 70-talet eller äldre. Byt inte. Låt oss renovera dem. Det vinner du på, säger Johan Nilsson, som äger och driver Fönsterrenoveringar Arne Nilsson AB. Och utöver att renovera ser företaget också till att energibespara dem genom att tillsätta energiglas. Dina gamla fönster blir som nya. Och, det bästa är att detta sker utan att husets karaktär eller utseende förändras.

– Nu är man kanske lite yrkesskadad men det är inte speciellt vackert när nya fönster sprängts in i en gammal kåk, inflikar Henrik Mossfeldt, anställd på företaget sedan 9 år, medan vi tar en paus med kaffe och smörgås i personalrummet.

arne2arne3

Ett exempel på uppdrag, med betoning på stort, är renoveringen av fönstren på Västmanlands läns museum, beläget i Västerås.
– Varje fönsterparti var 20 kvm, och det var 32 stycken sådana fönster, berättar Johan.
Samtliga fönster plockades ned och fraktades till verkstaden som är belägen i Storfors. Renoverades och iordningställdes under antikvarisk kontroll, vilket är förfarandet för byggnader med kulturhistoriskt värde. Där är byggnadsvård av högsta prioritet.
– Det innebär att allt arbete dokumenteras. Vilken sorts färg, vilken kulör och att rätt beslag används, förklarar Johan.

 

Arne Nilsson AB har i dag, med nio anställda, uppdrag med totalentreprenad mot både kommuner, fastighetsbolag, kyrkoförvaltningar och privatpersoner. De arbetar också som underentreprenörer till bygg- och målerifirmor på många orter i landet.

Under den senaste treårsperioden har Arne Nilsson AB nästan levererat 4000 fönster. En fjärdedel av dess fönster är till privatpersoner.
– Ett vanligt problem för många husägare är att de fått så kallad punktering på sina fönster. Det innebär att det kommit in fukt i glaskassetten. Låt oss byta den, ett helt klart billigare alternativ än att byta fönstret mot ett nytt.
– Och samtidigt så kan man passa på att energibespara fönstret för att minska uppvärmningskostnaden, tipsar Johan.

Så, med tumstocken i högsta hugg är jag nu på gång att mäta ett av mina punkterade 70-tals fönster. Tänk, ibland lönar det sig att hålla med om att ”det var bättre förr”.

Av Annica Nilsson

arne4 arne5

 

 

Leave a Reply