Ett litet stycke italiensk motorhistoria – på två små hjul

Johnny Svensson i Italiensk retrostil

Johnny Svensson i Nordmark, Filipstad, har precis plockat fram sin Vespa Elit 125 cc 1954 års modell ur förrådet. Och som de flesta gamla pålitliga motorer gick den igång, om inte på första försöket så åtminstone på femte.

italiensk2

Vespa Elit 125 cc

Johnny Svensson har startat upp och snart är det dags för premiärturen

 

I Filipstad har precis den sista snön tagit farväl och nu börjar tussilago och knoppande vitsippor leta sig fram. Och letar sig fram gör även alla gamla fina sommaråk som stått i vinterdvala i garage och förråd. I Nordmark, 1,5 mil norr om Filipstad har Johnny Svensson startat upp sin scooter, en Vespa Elit 125 cc från 1954. Motorcykeln köpte han när han flyttade till Gävle där scooterintresset är stort.
– Jag hittade den i Bromma för snart sju år sedan och har haft den sedan dess. Att köpa scooter var ett bra sätt att skaffa vänner på eftersom jag var ny i Gävle och jag hade hört att det var populärt där. Det var så det började, berättar Johnny Svensson.

Snart var han medlem Gävle Scooters och hängde med på olika karavantrippar och scooterträffar.

Efter några år i Gävle flyttade Johnny hem till Värmland och Nordmark och med sig tog han sin motorcykel. Han är numera medlem i Östra Värmlands Motorhistoriker och menar att åtminstone hinna med några turer innan sommaren är över.
– Den är ju inte jättestadig att åka på. Jag tror däcken är åtta tum och så har den väl en topphastighet på 80 kilometer i timmen ungefär. Det tror jag nog är lagom för en cykel i den här storleken, säger Johnny.

av AnnaCarin Windh

italiensk3Funkisnostalgi #1: Reservdäck. Praktiskt.

 

italiensk4italiensk5Funkisnostalgi #2: Praktiska packväskor.

 

italiensk7Tidstypiska dekaler och märken.

 

italiensk9italiensk10Funkisnostalgi #3: En liten förvaringslåda i bakskärmen. 

 

italiensk6italiensk8Liten bönpall utformad som damsadel med fotstöd åt ett håll. Fiffigt designat då de tänkt på dammodet med snäva kjolar så bönorna slapp grensla sadeln. 

Leave a Reply