Nya köket i gamla fyren Pater Noster

PATER NOSTER. Ett kök byggdes högst upp i fyren Pater Noster, långt ute i skärgården utanför Göteborg. Projektet är ett exempel på hur ett kök kan byggas i ett ovanligt utrymme med begränsad yta, anpassat utifrån den unika miljön på plats.

Det finns ingen yta där det inte går att bygga kök. För att bevisa det bestämde sig Marbodal för att testa kök i runda rummet högst upp i fyren Pater Noster. Och visst funkade det.

Pater Noster ligger långt ute i skärgården utanför Göteborg. Högt upp – 32 meter – i ett runt rum vars diameter endast är på 3,4 meter och försett med glasväggar runt om, är nu ett sprillans nytt kök från Marbodal uppsatt. Ett kök som det var en utmaning att få till.
– Det finns ingen yta där det inte går att bygga ett kök, säger Catarina Thollström som är konceptutvecklare på Marbodal och som tagit fram det kök som byggts i fyren Pater Noster.
– Köket i fyren byggdes för att ge plats åt alla tänkbara funktioner, sociala ytor och en matplats, trots det begränsade utrymmet. Vi använde varenda centimeter för att skapa det perfekt anpassade köket utifrån omgivningen.

oversikt Kokso 1

KÖKSUTMANINGEN. Utmaningen bestod av ett runt rum med glasväggar, 32 meter upp i luften, och en diameter på endast 3,40 meter. Och att placera ett kök just där.

KÖKSÖ. Köksskåpet som egentligen är en köksö: Ett utdragbart köksskåp som kan rullas ut till en köksö och direkt skapa ytterligare arbetsyta eller ett socialt nav att träffas vid.

Kökslösningen togs fram med särskild omsorg om det speciella rummet och den fantastiska havsutsikten. För att anpassa köket till omgivningarna utvecklades också en specifik grå-blå färg (kallad Pater Noster-blå) för att harmonisera med havet och det karga vackra skärgårdslandskapet utanför.

Marbodal har på senaste tiden utvecklat innovativa lösningar som ökar flexibiliteten i köket och maximerar hur ytor kan användas.
– I Sverige har vi ett underskott på ca 350 000 bostäder. Flest i de större städerna. Nyproduktionen ligger på ca 40 000 lägenheter per år samtidigt som vi har en befolkningsökning på ca 80-100 000 människor per år. Begränsade ytor blir alltså mer och mer vanligt som en följd av stigande kvadratmeterpriser.

Därför överväger människor kontinuerlig nya sätt att utnyttja de ytor som finns, liksom ovanliga utrymmen som ursprungligen inte byggts som bostäder. Att skapa hem i gamla industribyggnader, vattentorn, postkontor eller att bygga trädhus i Kiruna är exempel på nya kreativa sätt att utnyttja ytor på. Att anpassa ytor till förändrade livssituationer, genom att till exempel förvandla en 1:a till en 2:a genom att flytta in köket i vardagsrummet börjar också bli en vanlig lösning.
– Mer än tidigare har vi börjat utmana traditionella sätt att se på ytor och hur vi planerar våra bostäder. Det ger samtidigt en möjlighet att stanna upp och tänka till kring hur vi faktiskt använder utrymmet vi har i våra kök, och skapa en flexibel lösning som är personligt anpassad efter var och ens livsstil, säger Catarina Thollström.

Koksbord

FÄLLBART KÖKSBORD. Bordet är en stor matplats som dessutom rymmer både glas, porslin och bestick samt en praktisk ficka för favoritmagasinen. När det inte används och fälls ihop ger det dig istället extra golvutrymme.

Tips om hur du kan skapa ditt eget anpassade kök:

  1. Tänk på helheten: Ett komplett kök består av många olika delar och att skapa ett harmoniskt kök handlar om att försäkra sig om att de olika delarna passar fint ihop.
  2. Använd utrymmen på ett smart sätt: Hög takhöjd kan till exempel användas för att skapa extra förvaring med ytterligare väggskåp. Lösningar med fler funktioner ger dig också möjlighet att använda en och samma yta för flera ändamål.
  3. Fundera på hur du använder köket: Tänk igenom hur du faktiskt vill använda ditt kök: laga mat, umgås, baka eller studera och bestäm vilka inslag du behöver i köket för att kunna göra allt som du vill göra.
  4. Utnyttja omgivningen: Se till att inte bara anpassa utan också utnyttja de unika egenskaper och miljöer som finns i rummet där du bygger ditt kök.
  5. Ge köket en individuell stil: Skapa en unik stil med personliga lösningar och färgval som inspireras av omgivningarna och resten av ditt hem.

SockeladaFÖRVARING. Sockellådor blir användbart utrymme under bänkskåpen.

Leave a Reply